hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Tudatos jelenléttel javítják a megküzdési képességet

Magyarországon elsőként a Semmelweis Egyetemen tartottak tudatos jelenléten alapuló kognitív terápiás képzést klinikai szakpszichológusnak és pszichiátereknek – írják az egyetem honlapján.

Kapcsolódó cikkek

Az ősszel indult és most lezárult kurzus az Oxfordi Egyetem Oxford Mindfulness Center, a SE Klinikai Pszichológia Tanszék és a Magyar Viselkedéstanulmányi és Kognitív Terápiás Egyesület közös szervezésében valósult meg. A január 23-án megtartott záró alkalmon összesen 40 hazai és külföldi klinikai szakpszichológus és pszichiáter vehette át a képzés elvégzését igazoló oklevelet.

A  tudatos jelenlét – mindfulness – olyan speciális figyelmi állapot és  tudati beállítódás, amely ítélkezésmentes, elfogadó, és a jelen pillanatra fókuszálva megnöveli a mentális folyamatokkal kapcsolatos tudatosságot. Ez a tudatos jelenlét fontos egészségvédő hatással bír, mert kizárja a múlton való rágódást és a jövővel kapcsolatos aggodalmaskodást, így csökken a depresszió, a szorongásos problémák kialakulásának veszélye, javul a jelen és önmagunk elfogadásának képessége, a figyelmi kapacitás és a megküzdő képességünk is.

A klinikumban a 90-es években kezdték felfedezni a tudatos jelenléten alapuló stresszcsökkentő meditációt (MBSR) a krónikus fájdalom kezelésére (Kabbat-Zinn, 1990). Klinikai vizsgálatok támasztják alá hatékonyságát a különböző daganatos megbetegedések, szív- és érrendszeri betegségek, gasztrointesztinális betegségek, valamint szorongásos és hangulatzavarok kezelésébenolvasható a semmelweis.hu-n.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés