hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Tovább emelkedik az STD-k előfordulási gyakorisága

Valamennyi szexuális úton terjedő betegség esetszáma jelentősen nőtt 2022-ben az egy évvel korábbihoz képest, írja az Nemzeti Népegészségügyi Központ nyomán a Weborvos.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjára feltöltött, tavaly január és szeptember között előforduló szexuális úton terjedő betegségeket összegző előzetes adataiból többek között kiderül, hogy a nemi betegségek közül legtöbben a trippert vagy más néven a gonorreát kapták el tavaly októberig: összesen 860 esetet jelentettek (2021/796 fő). A betegek között hatszor több volt a férfi mint a nő. A legtöbb eset Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében valamint Budapesten volt, főleg a 20-40 év közöttieket érintette.

A korábbinál 23 százalékkal nőtt tavaly három negyedév alatt a klamídiások száma: 454-en betegedtek meg, míg 2021-ben ugyanennyi idő alatt 369 volt a számuk. Ezt a kórt is jóval több férfi kapta el, mint nő és arányaiban a klamídia is főleg a 20-40 évesek körében fordutl elő. Területi megoszlásban a lakosság arányához képest itt is a főváros volt a legfertőzöttebb, de sok volt a beteg Baranyában, és Hajdú-Bihar megyében is.

A szexuális úton terjedő betegségek közül a szifiliszesek száma is jóval magasabb volt tavaly január és október között, mint egy évvel korábban: 2022-ben 9 hónap alatt 736 esetet regisztráltak, míg 2021-ben ugyanennyi idő alatt csak 525-öt. A férfi betegek száma több mint háromszorosa volt a nőkének, a lakosság arányához képest sokan fertőződtek meg Heves, Borsod-Abaúj és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, de ebben az esetben is a legtöbb szifiliszes a fővárosban volt. A szifiliszt legtöbben a más nemibetegséghez hasonló életkorban kapták el: előfordulási gyakorisága 20-40 év között a legmagasabb, írja a Weborvos.

(forrás: WebOrvos)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés