hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Gyógyítás

Több mint hétezer új emlőrákos megbetegedés évente Magyarországon

Több mint hétezer új emlőrákos megbetegedést fedeznek föl évente Magyarországon, és a betegség 2000–2500 nő halálát okozza minden esztendőben – közölte Kahán Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának professzora csütörtökön a Tisza-parti városban.
Az emlőszűrés elterjedésének és az ezáltal kiváltott figyelemnek köszönhetően a betegség kimenetele, gyógyíthatósága jelentősen javult az utóbbi években – mondta a szakember az MTI-nek a háromnapos Nemzetközi Emlőrák Szimpózium megnyitója előtt.

Míg korábban a páciensek kevesebb mint 5 százalékánál találtak rákot megelőző állapotot, ma már az összes felfedezett, operálható emlődaganat csaknem 40 százaléka nagyon korai stádiumú, másfél centiméternél kisebb. Gyakran ezek a daganatok csupán a sebészeti beavatkozásnak köszönhetően, akár onkológiai kezelés nélkül is teljesen meggyógyulnak. Az esetek felében azonban intenzív, egyénre szabott onkológiai kezelésre van szükség – magyarázta az egyetemi tanár.

A magyar nők érintett – 45 és 65–70 év közötti – generációjának 60 százaléka jelenik meg a mammográfiás szűréseken; ez az arány messze elmarad a skandináv országokétól, ahol 80 százaléknál is nagyobb a vizsgálatra jelentkezők aránya. A professzor hangsúlyozta: annak ellenére van ez így, hogy a statisztikák szerint a szűrés mintegy ötven százalékkal csökkenti az emlőrák okozta halálozást.
 
A Nemzetközi Emlőrák Szimpóziumot harmadik alkalommal szervezték meg Szegeden. A kétévente sorra kerülő konferencián az onkológusok mellett részt vesznek a betegséggel foglalkozó patológusok, sebészek, képalkotó diagnosztikával, gyógyszeres- és sugárterápiával foglalkozó hazai és külföldi szakemberek – idén több mint négyszázan.

Séta a Lánchídon a mellrák ellen
A mellrákszűrés fontosságára kívánja felhívni a figyelmet az Egészség Hídja Összefogás Egyesület azzal a sétával, amelyre az idén október 4-én várja az érdeklődőket a rózsaszínnel kivilágított Lánchídon.
A megelőzés kiemelt szerepét hangsúlyozta az egészségügyi miniszter a sajtó képviselőinek tartott tájékoztatón szerdán Budapesten. Székely Tamás elmondta, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) mellrákszűrésén csupán 38 százalékos a részvételi arány, pedig a prevenció fontos eleme lenne, ha a veszélyeztetett korosztály, azaz a 45–65 év közötti nők elmennének a szűrésre. – A cél, hogy minél többen felismerjék a szűrés fontosságát, és a részvételi arány elérje az európai uniós átlagot – mondta. Szavai szerint szégyennek kellene tekinteni, ha valaki nem jár rendszeresen szűrésre.
Immár nyolcadik alkalommal rendezik meg a mellrák elleni sétát a kivilágított Lánchídon – mondta el Körtvélyes Éva, az egyesület elnöke. Az egészséges életmódon túl a sétával azt kívánják hangsúlyozni, hogy az idejében felismert betegség gyógyítható, ezért lényeges, hogy a behívott nők elmenjenek a mellrák szűrésre.
A séta október 4-én este 8 órakor indul a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épülete elől, ahol délután egészségügyi és szórakoztató programok szórakoztatják a közönséget. A nagyszínpadon fellép egyebek mellett a Groovehouse, Keresztes Ildikó, Szalóki Ági és a Besh o Drom. A vöröskereszt szűrővizsgálatokkal, véradással, orvosi és prevenciós tanácsadással várja az érdeklődőket.
Az MTA ad helyet annak a tudományos szimpóziumnak, amelyen a hazai rákkutatás és gyógyítás orvos szakértői tekintik át közösen a többi között azt, hogy mi jellemzi napjainkban az emlőrákszűrés hazai és nemzetközi gyakorlatát, eredményeit.
A Lánchíd szomszédságában álló egyik szálloda is csatlakozott a kezdeményezéshez, így egy hónapon át rózsaszínbe borulva hívja fel a figyelmet arra, hogy a rendszeres szűrés következtében felismert mellrák gyógyítható.
Egészség Hídja Partnerlánc néven egészségtudatosságot növelő kampány is indul az összefogást támogató cégeken belül, ez a vállalatok mintegy 100 ezer munkatársát érinti. A kezdeményezés fővédnöke Sólyom László köztársasági elnök és felesége.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés