hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Több lombikbébi születhetne

Akár kétszer annyi gyermek is születhetne, mint most, ha lenne egy jó lombikbébiprogramunk, derül ki a Magyar Nemzet írásából.

Két éve Zombor Gábor akkori egészségügyi államtitkár azt ígérte, májustól beindítják az új finanszírozási programot, de végül semmi nem lett belőle. Most ismét beharangozták, hogy segítséget kaphatnak a meddő párok, de egyelőre nem tudni, lesz-e ebből valami – mondta a Magyar Nemzetnek Kaáli Géza, a Kaáli Intézet alapító-igazgatója. Mint mondta, jelenleg 6000 beültetést finanszíroz évente az állam, amit átlagosan 3000 pár vesz igénybe, de ennél jóval több, 8000-10 000 beültetésre lenne igény. Úgy véli, el kellene törölni az úgynevezett teljesítményvolumen-korlátot, ami meghatározza, hogy havonta mely beavatkozásra maximum mennyit költhetnek az államilag finanszírozott intézmények, ezzel sokat javulhatna a helyzet.

Arra a kérdésre, hogy érkezett-e már bármiféle reakció a kormány részéről a felvetésre, Kaáli Géza úgy reagált: nincs válasz arra, hogy miért nem törlik el a tvk-t, pedig évi egy-másfél milliárd forintból rendbe lehetne tenni a lombikbébiprogramot. Pletykaszinten annyit tudnak, hogy az állami centrumokat szeretnék fejleszteni a magánszektor rovására. Beszélt arról is: a mai napon a szokásosnál több telefon érkezett hozzájuk konzultáció kérésére olyan pároktól, amelyek az államilag finanszírozott Szent János Kórházban nem kaptak időpontot. Hangsúlyozta, hiába hangoztatja a kormány, hogy támogatja a gyermekek megszületését és a családokat, a meddő párokról továbbra is megfeledkezik.

Kaáli Géza a helyzet miatt nemrég nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz. Azt írta: Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár kérésére az Országos Egészségbiztosítási Pénztár készített egy jelentést, amely egyértelműen kimutatta, hogy a meddő párok optimális támogatása milyen komoly mértékben emelné a szülések számát. Ha a javasolt intézkedéseket már akkor bevezették volna, ma hazánkban tízezerrel több gyermek élne. A meg nem született gyermekek számát Zombor Gábor korábbi államtitkár is megerősítette a médiában, de a beígért, több gyermeket eredményező intézkedések – vagyis a jogszabályok változtatása – továbbra is váratnak magukra.
(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés