hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Több a csecsemőknél a járványos hörgőgyulladás

Jelentősen nőtt az idén a csecsemőknél a járványos hörgőgyulladásos esetek száma, sok kisgyermeket Debrecenben ápolnak.

A Debreceni Egyetem (DE) gyermekklinikájának igazgatója, Balla György elmondta: hét súlyos, életveszélyes állapotban lévő, intenzív ellátást igénylő, elsősorban légúti infekcióban szenvedő csecsemőt fogadott az elmúlt egy héten a DE gyermekklinikájának intenzív osztálya három olyan megyéből, amely nem az ellátási területéhez tartozik. Az akadémikus közlése szerint klinikájuk az elsők között nyújtott segítséget az országos gyermek-intenzívellátás súlyos nehézségeinek megoldásához. Előzőleg a budapesti gyermek-intenzívosztályok telítettsége miatt az országos tiszti főorvos azt kérte, hogy az intenzív ellátásra szoruló betegeket a közép-magyarországi régión kívülre szállítsák a mentők.

Balla György professzor tájékoztatása szerint az elmúlt egy héten gyermek-intenzívosztályuk a saját ellátási körzetük mellett három megye, Nógrád, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok kórházaiból fogadott súlyos, hörgőgyulladásos betegeket. Az akadémikus különleges évnek nevezte az ideit, ugyanis "ilyen súlyos lefolyású, járványos hörgőgyulladásos megbetegedés, amely elsősorban az érett csecsemőket támadta meg, még nem volt Magyarországon".

A debreceni klinika 12 ágyas gyermek- és 40 ágyas koraszülött-intenzívosztálya 100 százalékos kihasználtsággal működik ezekben a napokban, nem járványos időszakban ez az arány 70 százalék, közölte. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a koraszülötteket nem támadta meg a járványos megbetegedés, ők ugyanis minden esetben védőoltást kapnak a betegség ellen, e nélkül számukra halálos kimenetelű lehet a kór.

Balla György professzor, az Egészségügyi Szakmai Kollégium csecsemő- és gyermekgyógyászati tagozatának elnöke szerint a gyermek-intenzívkapacitás növelésére hatékony megoldást jelentene, ha a 14 év alatti gyermekek esetében eltörölnék a volumenkorlátot. Hozzátette, a mostani helyzet ugyanakkor ráirányította a figyelmet arra, hogy Magyarországon a gyermek-intenzívellátás fejlesztésre szorul. A kapacitásokat úgy kell kialakítani, hogy rendkívüli helyzetekben, járványok, tömeges balesetek esetén is mindenkit tudjanak fogadni.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés