hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Tízéves csúcsot döntött a háziorvosok forgalma

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke az ATV-ben hangsúlyozta, hogy az 5-11 éves gyerekeknek is érdemes minél hamarabb beadatni az oltást.

Akut fertőzéssel, lázzal ne vigyük a gyerekeket oltásra, más betegségeknél, immunhiányos gyerekek esetében pedig az orvossal kell egyeztetni, milyen időszakban adható be a vakcina. Ugyanakkor különösen fontos, hogy a krónikus beteg gyerekek minél hamarabb védettséget szerezzenek.

Havasi Katalin szerint már szeptemberben tízéves csúcsot döntött a háziorvosok forgalma, az előző évben a karantén, a távolságtartás, a szigorú maszkhasználat ugyanis visszafogta nem csak a koronavírus, de a szokásos szezonális vírusok terjedését is, így az immunrendszerünk elszokott ezektől a fertőzésektől. A kisgyerekek, akik közösségbe járnak, most megerősödött vírusokkal találkoznak. A koronavírusra is igaz, hogy ha mondjuk az influenzával egyszerre jelentkezik, akkor súlyosabb lefolyás várható - fejtette ki a szakember.

Az UNICEF jelentése szerint mentálisan a gyerekeket érintette legsúlyosabban a járvány - a HGYE elnöke rámutatott, hogy például egy ötéves gyermek esetében a karanténidőszak, amikor korlátozva vannak, 20 százalékot jelent az életéből, a társaságba való beilleszkedés, a kapcsolatok teljesen átalakulnak.

A közelgő ünnepekkel kapcsolatban Havasi Katalin azt javasolja, hogy ha bárki akár csak enyhe tüneteket is észlel magán, ne menjen társaságba, inkább online kívánjon boldog karácsonyt. Ha összegyűlnek a családok, akkor érdemes folyamatosan fertőtleníteni, esetleg torokfertőtlenítőt használni – mondta a HGYE elnöke az ATV-ben.

(forrás: ATV)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés