hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Tizenöt helyszínre megy a mozgó fogászati rendelő

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) fogászati szűrőbusza idén Budapest mellett több vidéki városba és Erdélybe is ellátogat.

Az autóbuszból kialakított mozgó fogászati rendelőt az OTP Bank adományozta a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak 1995-ben.  A buszban a szervezet önkéntes fogorvosai ingyenes fogászati szűrést, kezelést, szaktanácsadást és szájhigiéniai felvilágosító munkát végeznek, megmutatják a gyerekeknek a helyes fogápolás módszereit, technikáit játékos formában, hogy a gyerekek megtapasztalhassák, hogy nem kell félniük a fogorvostól és a vizsgálatoktól. A különböző helyszíneken arcfestők és kézművesek szórakoztatják a várakozókat, illetve a támogatóknak köszönhetően a gyerekek fogkefét és fogkrémeket is kapnak, segítve ezzel a helyes fogápolási szokások kialakítását.

Az idei első helyszín március 24-én Szeged lesz, a Rókus Város II. sz. Általános Iskola egészségnapján. Magyarországon az emberek döntő többsége még mindig nem rendelkezik tudatos szájápolási szokásokkal, nincsenek tisztában a helyes fogápolással és félnek a fogorvostól is, emiatt gyakorlatilag népbetegségnek számít a fogszuvasodás. A magyar lakosság fogainak állapota rosszabb az európai átlagnál.

Az öt-hat éves gyerekek 41 százaléka rendelkezik ép fogazattal, 12 éves korra átlagosan három-négy foguk beteg, az általános iskolások nagyjából 80 százalékánál elégtelen a szájhigiénia, gyakori az ínygyulladás, a fogkő, illetve a másodlagos szuvasodás a már tömött fogakon.

A szakemberek szerint fontos az időben történő megelőzés, mivel jelenleg a 65-75 éves korosztályban nagyon gyakori a fogatlanság. A Gyermekmentő Szolgálat célja, hogy 2017-ben is legalább annyi fogászati szűrést végezzenek a program keretében, mint a korábbi években. Tavaly a fogorvosi buszban dolgozó orvosok összesen 5570 magyarországi és határon túli iskolás és óvodás gyermek fogait vizsgálták, kezelték, és tartottak nekik felvilágosítást.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés