hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Terjed a Patient Blood Management program

Az Európa több országában már bevált Patient Blood Management program hazánkban is terjed, s így tovább csökkenhet a vérszükséglet, írja a Magyar Nemzet.

– Bár azt mondják, hogy a segíteni akarás a nőkben erősebb, Magyarországon a véradók kétharmada mégis férfi – mondta el a lapnak Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) szakmai főigazgató-helyettese. Ismertetése szerint egyre jellemzőbb, hogy a fiataloknál is megjelenik a közösségért való felelősségvállalás. Az iskolázottságtól nem függ a véradói aktivitás, ám az megfigyelhető, hogy a falvakban többen adnak vért, mint a városokban, és a sor végén van Budapest. A megyék közül Győr-Moson-Sopron, Vas, Csongrád és Bács-Kiskun lakosai az országos átlagnál jóval aktívabbak e téren – állítja a szakember.

Nagy Sándor szerint a vérellátás az elmúlt években több szempontból is fejlődött, biztonságosabbá vált. A vérkészítmény előállításának területén előreléptek azzal, hogy megváltoztattak egy technológiai eljárást, így a betegek gyorsabban jutnak fehérvérsejt-mentesített készítményhez, mint korábban, valamint a trombocita (vérlemezke) előállítása is sokkal hatékonyabbá vált. Ezek mellett idén január­tól vezették be a készítmények úgynevezett PCR-alapú vizsgálatát (molekuláris biológiai technológia) és a véradók kötelező vörösvérsejt-ellenes antitestszűrését, amelyekkel még biztonságosabb a vérellátás.

– Azontúl, hogy vérellátó szolgálatként vért veszünk és dolgozunk fel, az ország legnagyobb részében mi végezzük a vércsoportvizsgálatokat, amelyeket egyre több helyen automatizáltunk – tette hozzá a főigazgató-helyettes.

A Patient Blood Management (PBM) program ígéretes eszköz arra, hogy a vérkészítmény-szükséglet csökkenjen. A program lényege, hogy a beteget a lehető legnagyobb biztonságban tudják megoperálni és transzfúzió helyett a saját vérével „gazdálkodjanak”. Ez magában foglalja a páciensek előkészítését a műtétekre, a beavatkozások közbeni vérveszteség csökkentését, valamint a műtét után felmerülő kockázatok minimalizálását is. Nagy Sándor szerint a program akkor működik jól, ha a klinikusok kezdeményezik, hiszen ők tudják megmondani, mennyi vérre van szüksége a betegnek, az OVSZ pedig azt, hogy milyenre.

Néhány éve elérhetővé vált az irányított véradás is, ami azt jelenti, hogy a donor kinyilvánítja, kinek – általában családtagjának – szeretné adni a leadott vért.

A teljes cikk

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés