hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Teljes átoltottság kellene HPV ellen

Magyarországon évente több mint 5000 fej-nyaki daganatot találnak, ebből körülbelül 1200-1300 a középgaratrákosok aránya, közli a Világgazdaság.

A méhnyakrákesetek szinte száz százalékát HPV vírus okozza, míg a középgaratrákoknál 40-60 százalékban mutatható ki a HPV mint kórokozó; az európai országokban azonban a HPV okozta garatrákok aránya nagymértékben növekszik – írja a Világgazdaságban d

Míg korábban a dohányzást és az alkoholfogyasztást tartották a fej-nyaki daganatok elsődleges okozójának, nemzetközi elemzések szerint a férfiak szájgarati megbetegedése 40-60 százalékban a HPV-fertőzéssel van összefüggésben. Az Országos Onkológiai Intézettel közösen már a kétezres évek eleje óta kutatjuk a HPV kóroki szerepét a fej-nyaki daganatokban.

Tapasztalataink szerint a 40–45 éves korosztályban jelenik meg a betegség a leggyakrabban; a tumorok korai felfedezésének esélye sajnos kicsi, mivel a fiatalabb korosztály kevésbé vesz részt szűrőprogramokban.

A HPV egyébiránt is alattomos vírus, a legtöbb esetben már csak akkor kerül orvoshoz a beteg, amikor nagy a baj. A nemi szervi szemölcsök árulkodók lehetnek, ezek jelennek meg először észrevehető tünetként.

A HPV-fertőzés és az általa okozott rákos megbetegedések megelőzése tehát a nők és a férfiak esetében is fontos és lehetséges, mégis azt gondolom, hogy a lehetőségekhez mérten kevés figyelmet kap. Ezek a mindkét nemet érintő, gyakran halálos kimenetelű betegségek azon kevés daganattípushoz tartoznak, amelyek védőoltással megelőzhetők lennének.

Ma 68 országban finanszírozza az állam a HPV elleni oltást, ezek közül már 17 országban működnek a lányokat és a fiúkat egyaránt célzó programok. Magyarországon nagy eredmény, hogy 2014 óta a hetedik osztályos lányoknak jár az ingyenes védelem, ám a megelőzés hatékonyságát és a teljes átoltottság elérését nagyban fokozná a két nem együttes oltása. A fiúk esetében is közel százszázalékos a védelem az oltás által lefedett törzsek esetében. Ha a hetedik osztályos lányok mellett a fiúkat is bevonnák a szervezett oltásba, nemcsak az őket érintő HPV okozta betegségek, de a női daganatok kialakulása is tovább csökkenthető lenne.

(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés