hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Távolról is segíthetnek a Parkinson-kóros betegeknek pécsi orvosok

A Parkinson-kór, a disztónia és a különböző eredetű remegések kezelésében nyújt segítséget egy új, Kelet-Közép-Európában először a pécsi klinikán alkalmazott, a beteg kezelését távolról lehetővé tevő megoldás, közölte a Pécsi Tudományegyetem.

A remegéssel járó megbetegedések tüneti javulását eredményező eljárást – az úgynevezett mélyagyi stimulációt (DBS)  az új megoldással távolról, az internet segítségével, távprogramozással tudják elvégezni a pácienseken, akik így otthonukban gyógyulhatnak.

Kovács Norbert, a PTE Klinikai Központja neurológiai klinikájának egyetemi tanára azt mondta: a DBS során egy agyi pacemaker, úgynevezett stimulátor által leadott elektromos ingerléssel igyekeznek a szerv működését normalizálni, elérni a tünetek javulását.

Az eljárást a kelet-közép-európai térségben először Pécsen távolról is el tudják végezni az egyesült államokbeli Abbott orvostechnikai eszközöket gyártó vállalat NeuroSphere nevű stimulátorával. Ez az első olyan megoldás, amely lehetővé teszi a stimulátort használó betegeknek, hogy biztonságos internetes kapcsolaton keresztül konzultáljanak a szakorvosukkal. A videóalapú programozás segítségével az orvosok távolról ellenőrizhetik a betegek állapotát és a stimulátor működését, illetve szükség esetén új stimulációs beállításokat is elvégezhetnek.

Az új megoldás nemcsak a mélyagyi stimuláció, hanem a krónikus fájdalomban alkalmazott gerincvelő-stimuláció ellenőrzésére és távprogramozására is alkalmas. Hasznos lehet az újítás azoknak a betegeknek, akik távol laknak a programozást végző klinikától, illetve  például fertőző megbetegedések miatt  nem tudják a szakorvosukat felkeresni.

A mély agyi stimuláció biztonságos eljárás, mely például a gyermekkori disztónia betegségben már hétéves kortól alkalmazható.

A PTE-n az elmúlt mintegy húsz évben több mint ötszáz beteg, köztük sok kisgyermek részesült ilyen, a társadalombiztosítás által támogatott kezelésben.

A Parkinson-kór a második leggyakoribb idegrendszeri leépüléssel járó kórkép, előfordulása az utóbbi 20 évben megduplázódott. A lelassultsággal, ügyetlenséggel, időszakosan remegéssel járó megbetegedés egyre inkább sújtja a fiatal és munkaképes korosztályt is. A mélyagyi stimuláció az olyan Parkinson-kóros betegeknek nyújt jelentős életminőségbeli javulást, akiknél a kombinált gyógyszeres kezelés már csak korlátozott hatékonyságú. A mélyagyi stimulációs kezelés az életminőség megőrzésén és javításán kívül segít a munkaképesség megőrzésében is.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés