hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Tapasz enyhítheti a mogyoróallergia tüneteit

A mogyoróallergiás panaszokat jelentősen mérsékelheti egy néhány éven keresztül napi gyakorisággal cserélendő mogyorófehérjés tapasz, közölte a PharmaOnline.

Egy naponta cserélendő, mogyoróproteineket szabadon bocsájtó gyógyszeres tapasz a fázis II. klinikai vizsgálatok alapján minden második betegnél olyan mértékű immuntoleranciát alakított ki, ami megvédte a betegeket a mogyorót tartalmazó ételek fogyasztása esetén egyébként fellépő allergiás panaszoktól, írja a lap.

A 2017-ben megjelent ígéretes eredmények alapján a termék fejlesztője a fázis III. klinikai vizsgálatokat is megkezdte. Ezek eredményessége esetén piacra kerülhet a termék.

A régebben hiposzenzibilizációként emlegetett immunterápiát az élelmiszer eredetű allergének kiváltotta allergiás panaszok kezelésére korábban nem alkalmazták. Bár az allergének orális adagolása néhány vizsgálatban bizonyos mértékű deszenzibilizációhoz vezetett, annak használatát a kutatók túlságosan kockázatosnak vélték, illetve sok beteg nem akarta/nem merte az allergént „elfogyasztani”.

A perorális adagolásnál elfogadhatóbb alternatívát kínál az allergiás panaszok kezelésére az allergének bőrön keresztüli alkalmazása. Állatkísérletesen bizonyított, hogy a mogyoró allergénjei az epidermális barriert legyőzik és képesek a nyirokcsomókba eljutni, majd az adott élelmiszerekkel szemben bizonyos mértékű immuntoleranciát kialakítani.

Sok mogyoróallergiában érintett betegnél már kis mennyiségű földimogyorót tartalmazó étel elfogyasztása is súlyos panaszokhoz vezethet. Esetükben az allergiás reakciót kiváltó allergénmennyiség küszöbének az emelése lehet eredményre vezető. A legújabb, a Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice folyóiratban közölt eredmények alapján az allergiás reakciót kiváltó küszöbdózis 300 mg-ra emelése több mint 95 százalékkal képes mérsékelni egy allergiás reakció veszélyét.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_iprachenko'>iprachenko / 123RF Stock fotó</a>
Forrás: 123rf.com

A tapasz USA-beli előállítója Észak-Amerika és Európa 22 vizsgálati centrumában 221 beteg bevonásával végzett fázis II.b. vizsgálatai placebo-kontrollált módon, duplán vak elrendezésben zajlottak. A vizsgálat kezdetekor valamennyi vizsgálatba bevont személy esetében 300 mg mogyorófehérjénél kisebb mennyiség elfogyasztása is allergiás reakciót okozott.

A bevont személyek egy éven keresztül napi gyakorisággal cserélték azokat a tapaszokat, amik csoportonkénti besorolástól függően 50 µg, 100 µg, 250 µg mogyorófehérjét tartalmaztak, vagy placeboként szolgálva mogyorófehérjétől mentesek voltak.

A New York-i kutatók a legnagyobb dózisú tapaszok alkalmazása esetén minden második személynél tapasztaltak „terápiás választ”, amit úgy definiáltak, hogy vagy tízszeresére nőtt a korábbihoz képest az immuntolerancia vagy 1000 mg-nál nagyobb mennyiségű mogyorófehérjét volt képes elfogyasztani az adott egyén allergiás reakció következménye nélkül. A placebo-csoportban mindössze 25 százalék volt ez az arány.

A legnagyobb arányú terápiás válasz kiváltása a 6 és 11 év közöttiek körében sikerült (53,6, illetve 19,4 százalékok, kezelt vs. placebo). Emellett, a fiatalkorúaknál és a felnőtteknél is eredményesnek mondható a terápia (46,4, illetve 32,0 százalékok, kezelt vs. placebo).

Megnyugtató módon az epikután kezelés nem váltott ki súlyos allergiás reakciót. Ezzel szemben, majdnem minden vizsgálatban részt vevő személy lokális érzékenységi reakciókról számolt be (a placebo-csoportban is). Mindez hosszú távon veszélyeztetheti az adherenciát: míg a vizsgálati adatok alapján egy év elteltével csupán a betegek 0,9 százaléka hagyta abba a tapaszok alkalmazását, addig a következő két évben pl. a 250 µg mogyorófehérje-tapaszos ágon a résztvevők mintegy egyharmada lépett ki a vizsgálatból.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés