hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Tablettával serkenthető a normakövetés

Svéd kutatók eredményei szerint  a felnőttkori hiperaktivitás kezelése csökkentheti a bűnlkövetők arányát – írja az MTI.

A Karolinska Intézet kutatói 25 ezer figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral élő (ADHD-s) svéd ember követéses vizsgálatában megállapították, hogy kisebb a visszaeső bűnelkövetés esélye azoknál, akik gyógyszeres kezelést kapnak állapotukra.

Az ADHD-val élő felnőttek gyakrabban követnek el bűntényt (a férfiak 37 százaléka, a nők 15 százaléka), mint az átlagos felnőttek (a férfiak 9 százaléka, a nők 2 százaléka) - írták a New England Journal of Medicine (NEJM) című amerikai orvosi folyóiratban közzétett tanulmányukban a svédországi tanulmány szerzői.

A vizsgálatban úgy találták, hogy amikor a nyomon követett férfiak szedték ADHD-gyógyszerüket, akkor 32-41 százalékkal kisebb valószínűséggel követtek el bűntényt, mint akkor, amikor legalább hat hónapig elhagyták a gyógyszer szedését.

Seena Fazel, az Oxfordi Egyetem kutatója, a tanulmány résztvevője elmondta, hogy a gyógyszerezés csökkentheti az érintettek impulzivitását, és lehetővé teszi, hogy jobban szervezzék meg életüket, megtartsák állásukat és fenntartsák kapcsolataikat.

A tanulmányt idéző BBC hírszolgálatának adatai szerint Nagy-Britanniában a gyerekek 3 százalékánál diagnosztizálnak figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart, akik mintegy felénél felnőttként is jelen van az állapot. A koncentráció zavarával, hiperaktivitással és impulzivitással járó állapotot olyan serkentő, stimuláló szerekkel kezelik, mint a Ritalin.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés