hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Szülés után is épen, egészségesen

Kismamáknak szóló egyedülálló kutatást indít a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája. A „Babántúl” programmal a várandós nők figyelmét szeretnék felhívni a szülés utáni regeneráció fontosságára, és egy új étrend-kiegészítő hatását is vizsgálják.

Egy speciális, világszinten is egyedülálló összetételű étrend-kiegészítő segítheti a kismedence izomzatának szülés utáni regenerációját. Ezt várják a Debreceni Egyetem szakemberei a Babántúl elnevezésű innovatív kutatási programtól, melyről kedden tartottak sajtótájékoztatót a Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján.

A szülés normál esetben nem okoz maradandó kóros elváltozást, azonban a nők egyharmadánál valamilyen probléma alakul ki a medencefenék izmaiban. Megereszkedhet a medencefenék, gyengülhetnek a medence izmai, ami vizelet- vagy széklet-inkontinenciához, sőt akár a medenceszervek süllyedéséhez vezethet. A szülés utáni regenerálódást már közvetlenül a szülés után el kell kezdeni, ezt szeretnénk elősegíteni a kutatással – tájékoztatott Póka Róbert klinikaigazgató.

A „Komplex hüvely regenerálás cink és PPAR delta agonista kombinációjával” című GINOP-pályázat keretében megvalósuló kutatás során azt vizsgálják, hogy milyen módon lehetne a hüvelyi szülést követően a kismedencei izomzat megújulását minél jobb hatásfokkal elősegíteni.

A most induló világszínvonalat képviselő klinikai kutatásba olyan várandós kismamákat szeretnének bevonni, akik első alkalommal terhesek, terhességük 8. vagy 9. hónapjában járnak, terhességük normál lefolyású és komolyabb problémáktól mentes.

Az édesanyák közvetlenül a szülés utáni 6 hétben – az úgynevezett gyermekágyas időszakban – egy leucint, cinket és omega3 zsírsavat is tartalmazó prenatális vitaminkészítményt kapnak majd.  A készítmény egyedi összetételének köszönhetően világszinten is újdonság, a kutatáshoz pedig a legmagasabb szintű technológiai eszközöket használják a klinika orvosai.

Bővebben az egyetem honlapján.

(forrás: Debreceni Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés