hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Szülés után fokozott a mellrák kockázata

Szülést követően éveken keresztül fokozott ösztrogén-receptor-pozitív emlőrák-rizikó áll fenn. A szülés alatti hormonális változások mellráktól védő hatása csak több mint 20 év elteltével jelentkezik.

A terhességek és a szülések védenek az emlőráktól – így él a szülések és a későbbi mellrák-kockázat kapcsolata a köztudatban. Minderre azonban rácáfolnak a – 15 korábbi, prospektív vizsgálaton alapuló – nemrégiben publikált eredmények.

Rövid távon nő az emlőrák kockázata

9,6 millió betegév és az az alatt diagnosztizált 18 826 mellrákos eset elemzése alapján a „Premenopausal Breast Cancer Collaborative Group” arra a következtetésre jutott, hogy a szülést követően mintegy 24 éven keresztül fokozott melldaganat-kockázat áll fenn. A rizikó fokozódásának a mértéke a szülést követően 5 évvel tetőzik. Ekkor a melldaganat kialakulásának a kockázata a gyermeket szült nőknél mintegy 80 százalékkal magasabb (HR 1,80; 1,63-1,99; 95 százalék CI), mint azoknál a nőknél, akiknek nem született gyermekük.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy azoknál az anyáknál, akik 3-7 évvel korábban szültek, 41 és 45 éves koruk között – 100 000 főre vetítve – átlagosan plusz 41 melldaganatos esettel kell kalkulálni. 

A szülést követő ötödik év után a rizikó fokozatosan csökkenni kezd, és mintegy 24 év elteltével a gyermeket szült és nem szült nők emlőrák-rizikója közel azonosnak adódik. A rizikócsökkenés ezt követően is folytatódik.

Hosszú távon védhet a szülés

Gyermekszülést követően 34 év elteltével a korábban gyermeket szült nőknél az emlőrák rizikója körülbelül 23 százalékkal kisebb (HR 0,77; 0,67-0,88; 95 százalék CI), mint a gyermektelen nőknél.

Mindez azt is jelenti, hogy a gyermekszülés mellráktól védő hatása abban az életkorban jelentkezik, amikor a mellrák kialakulásának a kockázata a legmagasabb: a statisztikák alapján a mellrákos betegek átlagos életkora 60 év.

Csak az ösztrogén-receptor pozitív emlőrákoknál igazolható

A szülést követő fokozott melldaganat-kockázat, ami a terhesség alatti fokozott ösztrogéntermelésre vezethető vissza, csak az ösztrogén-receptor (ER)-pozitív mellrákoknál kimutatható. Az ER-negatív emlőrákoknál ilyen kapcsolat nem igazolható.

Több gyerek, későbbi gyermekvállalás, családi anamnézis: fokozott kockázat

Az említett vizsgálati eredményekből az is kiderült, hogy a szülést követően a mellrák-rizikó fokozódása kifejezettebb mértékű azoknál a nőknél, akik több gyermeket szültek, akik későbbi életkorban szülték a gyermekeiket, vagy akik közvetlen családtagjainál korábban előfordult emlőrák.

(Forrás: Ann Intern Med)

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés