hirdetés
2018. október. 19., péntek - Nándor.
hirdetés

Szükséges a tüdőszűrés?

A korai felismerés az esetek többségében a hatékonyabb gyógyítást teszi lehetővé, derül ki dr. Kiss Gergely írásából, amelyet a WebOrvos idéz.

hirdetés

Szűrővizsgálatok során tünetmentes pácienseket vizsgálunk, a cél, hogy a daganatos, fertőző, illetve egyéb krónikus betegségeket korai stádiumban diagnosztizáljuk – idézi dr. Kiss Gergely, a Medinnorad Radiológiai Centrum orvosának írását a WebOrvos.

A rosszindulatú elváltozások tekintetében a tüdők kiemelt jelentőséggel bírnak: a tüdőrák Magyarországon a nők és férfiak körében egyaránt az egyik leggyakoribb és legveszélyesebb tumoros megbetegedés. Fontos tudni azonban, hogy számos egyéb szervben kialakult daganat is adhat áttétet a tüdőbe, ezért a tüdőrák szempontjából alacsony rizikójú páciensek számára is javasolt a rendszeres részvétel a szűréseken.

A tüdőkben kialakult daganatok rendszerint "kerekárnyék" megnevezéssel íródnak a leletekre a radiológus orvos által. Kerekárnyékot azonban nem csak daganatok adhatnak, az egy irányból készült felvételen, a tüdőn látott folt valójában lehet a mellkas előtt, mögött, illetve a tüdőben egyaránt. Ezek alapján adhat kerekárnyékot az emlőbimbó, vagy akár egy nagyobb szemölcs is.

Gyakran kerülnek leírásra ezen kívül reziduális eltérések is, felnőtt korban egyáltalán nem számítanak ritkaságnak az ilyen jellegű elváltozások. Panaszt nem okoznak és kezelést sem igényelnek. Jelentőségük abban áll, hogy ezek a néhány milliméteres kis gócok néha nem különíthetők el biztonsággal a tumoros elváltozásoktól. Mivel ezeket a foltokat a tumorokkal szemben nem jellemzi növekedés, nagyon hasznos eszköz lehet a kezünkben egy korábbi felvétel: amennyiben az adott elváltozás már évek óta változatlan, tumoros folyamat ilyenkor nem valószínűsíthető.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés