hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Szokásrend helyett protokoll kéne

Családbarát szülészetek bevezetésére tett ígéretet a kormány, de a tervekről egyelőre hallgat a minisztérium. A HírTV összeállítása.

Az egyik nőjogi szervezet szerint odafigyelésre és egységes szülészeti protokollra lenne szükség. Most ugyanis a kórházak egyéni szokásrendje és az orvosi rutin határozza meg, hogy miként alakul egy szülés.

„Az borzasztóan elkeserítő, hogy rengeteg nő számol be erről a hasnyomásról, ami egyébként az egész régió országaiban az egyik legjobb szimbóluma annak, hogy milyen elmaradott az ellátás” – nyilatkozta a HírTV-nek a Más Állapotot a Szülészetben Mozgalom szervezője, Keszler Viktória.

A lehető legtermészetesebb szülési folyamatot támogató mozgalmakra a szakma egy része is nyitott. Egy magánkórház vezetője azonban azzal érvel: sokszor a kismamák kérnek gyorsabb vagy fájdalommentesebb megoldásokat.

Felmérések szerint egyébként a siettetett szüléseknek egészségügyi kockázata is lehet, amiről a nőket adott esetben nem tájékoztatják – véli egy szüléssegítő szakember.

„Az asztma, az 1-es típusú cukorbetegség, különböző bélbetegségek, szív- és érrendszeri betegségek, egyes agyi elváltozások, viselkedészavarok mind-mind oda vezethetőek vissza, hogy a szülés közben a baba nem azt az utat tudta bejárni, amit a természet kitalált a számára, hanem egy mesterséges, gyorsított, sok-sok gyógyszerrel fűszerezett folyamaton nyomták át” – mondta el Novák Julianna.

Az otthonszüléshez hasonló körülményeket teremtene a saját szülészeti osztályán a Bethesda Gyermekkórház, csakhogy az erre szánt támogatást egyelőre nem kapták meg. Ahogyan azt sem tudni, pontosan milyen intézkedésekkel tenné vonzóbbá a szülészeteket a családügyi államtitkárság.

(forrás: HírTV)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés