hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Szívműtöttek-szívsebészek focimeccs

Focigálával tisztelegnek az idén 100 éves intézmény előtt a Városmajori Klinika szívsebészei és egykori betegeik.

Szívműtöttek és szívsebészek csapata centenáriumi focimeccsen méri össze tudását szombaton, közli a Semmelweis Egyetem honlapja.

A mérkőzés fővédnöke Hatala József országos rendőrfőkapitány, aki részt vesz a mérkőzésen is. A kezdőrúgást a 86 éves Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa, és az első sikeres hazai szívátültetést végrehajtó Szabó Zoltán professzor végzi. A játékosok között lesz Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat vezetője, aki rendszeresen jár katasztrófa sújtotta övezetekbe, de kevesen tudják róla, hogy koszorúérműtéten van túl.

A csapatban több szívátültetett is játszik, egyikük egy 25 éves férfi, aki tíz éve kapott új szívet, és ma már napi 30 kilométert biciklizik. A szívsebészek csapatkapitánya dr. Szabolcs Zoltán szívsebész, dr. Merkely Béla, a Városmajori Klinika igazgatója pedig bíró lesz.

A centenáriumi mérkőzéssel a Városmajori Klinikán 100 éve elindult gyógyító munka előtt tisztelegnek. Ez idő alatt kezelték itt Babits Mihályt, Ady Endrét, később Jávor Pált. A 100 éves évforduló alkalmából megemlékezés-sorozatot rendeznek, ennek része a focigála.

A szívsebészet 60 éve indult a klinikán, ez idő alatt megközelítően 30.000 szívműtétet és 250 szívátültetést hajtottak végre és az első hazai végleges műszívbeültetést is itt végezték. Egyik legrégebben műtött betegüket 55 éve operálták, 20 évesen és ma is jól van. Az ő és a sok ezer megoperált beteg története is azt bizonyítja, hogy az időben elvégzett, sikeres szívsebészeti beavatkozások után lehetőség van az aktív életvitelre.

A meccs ideje alatt, 10-14 óra között önkéntes véradásra van lehetőség.

Időpont: november 17. 10 óra (félidők hossza 20-25 perc)
Helyszín: BSE Városmajori Sportcsarnok (Bp, XII. Városmajor utca 61.)

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés