hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Sziámi ikrek Budapesten (Frissítve: meghaltak...)

Lány sziámi ikrek születtek Budapesten, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, közli a Borsonline.

A Blikk értesülései a kicsik a szívüknél nőttek össze. Két karral és két lábbal születtek, valamint közös szívburokkal. A Bors úgy tudja, hogy egy győri édesanya terhességének huszadik hetében derült ki, hogy baj van. Előtte orvos nem látta a kismamát, aki terhesgondozásokon sem vett részt. A győri kórház Budapestre küldte az anyát, akit kivizsgáltak, és felmerült az is, hogy méhen belül szétválasztják őket. De erre nem volt lehetőség, így az orvosok megvárták a magzatok harminchetes korát, hogy a babák fejlődjenek, erősödjenek. Végül császármetszéssel segítették őket világra.

Magyarországon 1970 és 2001 között 47 sziámi ikerpár született – írta korábban az Index. Közülük csak néhányan maradtak életben. 1983-ban végeztek hasonló szétválasztó műtétet Magyarországon. A közös végbélnyílással és medencével született B. Tamáson és Bálinton, mindketten sikeres sportolók.

Utoljára 1991-ben születtek sziámi ikrek idehaza, ezt követte a mostani eset. Ugyanakkor 1998-ban sikeresen végrehajtottak egy szétválasztó műtétet egy aradi ikerpáron, a szegedi gyermekklinikán operáltak szét a két három hónapos, mellkasuknál és hasuknál összenőtt kislányt. Izabella és Melinda azóta is szüleikkel él, írja a lap.

Frissítés:

A világra jövetel után két órával elhunyt a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján súlyos, az élettel össze nem egyeztethető fejlődési rendellenességekkel született sziámi koraszülött ikerpár.

Az édesanyát egy vidéki kórházból szállították a terhesség 28. hetében a legmagasabb progresszivitási szintű, azaz a legsúlyosabb eseteket is ellátó fővárosi intézménybe. A klinikán az ilyenkor szükséges vizsgálatokat követően, a terhesség 29. hetében császármetszéssel segítették világra a gyermekeket, akik mindössze két órát éltek.

A Semmelweis Egyetem az édesanya kérésének megfelelően, valamint a betegjogokat tiszteletben tartva nem adhat bővebb tájékoztatást az ügyben.

 

(forrás: Bors)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés