hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Szentes a járványküszöbről

Elérte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma – közölte Szentes Tamás, országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár az M1 aktuális csatornán.

A műsorban az is elhangzott: megérkezett a háziorvosokhoz az ingyenes védőoltás. A megkapott vakcinának csak jótékony hatása lehet – mondta Szentes Tamás, hangsúlyozva, hogy így akár a járvány ideje alatt is beadatható az oltóanyag. Utalt arra, hogy az influenzaszezon általában január közepén kezdődik és a 10-12. héten ér véget.

Az influenzaoltást nem minden állampolgár kaphatja ingyen. A jogosulti körbe az egészségügyi és szakosított szociális intézményben dolgozók, a króniukus betegek, akik fokozott kockázattal rendelkeznek, valamint a 60 éven felüliek, valamint a várandósok igényelhetik ingyenesen a vakcinát.

A helyettes államtitkár arról beszélt: minden évben az Egészségügyi Világszervezet határozza meg, melyik három komponens kerüljön be a vakcinába, melyik három véd a legnagyobb valószínűséggel a kitörő járvány ellen. A védőoltást kérők számát pedig mindig nagyban befolyásolja, hogy mennyire volt eredményes az előző évi vakcina  említette meg.

Szentes Tamást kérdezték még a kórházi fertőzésekről is, aki válaszában elmondta, 66 százalékkal csökkent a Clostridium difficile okozta kórházi járványok száma, a nagyarányú visszaesés a nemrégiban kiadott módszertani leveleknek is köszönhető. Hozzátette azt is, folyamatosan monitorozzák a kézfertőtlenítő szerek fogyását és a kézhigiénés gyakorlatot az intézményekben, az utóbbinál 23 százalékos javulást tapasztaltak az elmúlt időszakban.

(forrás: MTI, M1 - Ma reggel)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés