hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Szemfájdalom, fénykerülés, bőrtünetek, gerincfájdalom – nem független jelenségek

Fontos gyulladásos reumatológiai betegségre gondolni, ha fiatal betegnél inkább a keresztcsont tájékán jelentkezik a fájdalom, hívta fel a figyelmet dr. Szántó Sándor egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Reumatológiai tanszékéről és dr. Szepessy Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem, Szemészeti Klinika adjunktusa a Magyar Reumatológusok Egyesülete idei szeptemberi vándorgyűlésén.

A vörös szemmel, fénykerülés miatt orvoshoz forduló beteg kórképét rosszabb esetben conjunctivitisnek gondoljuk és antibiotikumos szemcseppet írunk fel neki, jobb esetben elküldjük szemészhez, de gondolt-e már arra, hogy rákérdezzen az esetleges gasztrointesztinális, mozgásszervi vagy bőrtünetekre?

Pedig az ilyen szemészeti elváltozások hátterében – különösen ha a vezető tünet a fénykerülés, uveitis is állhat, ami általános gyulladás részjelensége is lehet. Sokszor csak rákérdezésre említi a beteg a derékfájdalmat, ami a tipikus kopásos panaszokkal ellentétben éjszaka felébreszti, pihenéskor súlyosbodik, és általában lassan, évek alatt alakul ki. Fontos gondolni gyulladásos reumatológiai betegségre, ha fiatal betegnél, inkább a keresztcsont tájékán jelentkezik a fájdalom.

Uveitises betegeknél jelentkezhetnek gyulladásos bélbetegség tünetei, és fennállhat psoriasis is, különböző súlyosságú formájában, de a beteg, és a háziorvos sem köti össze ezeket. Külön betegségnek tekintve azonban csak ideig-óráig csillapíthatók a tünetek, mivel a lényeg, a háttérben álló szisztémás gyulladásos betegség nem kerül felismerésre.

Sem időt, sem pénzt nem igényel azonban a rendszerbetegség felismerése. Elég, ha a felsorolt vezető tünetek valamelyikével jelentkező betegnél rákérdezünk az esetleges további eltérésekre. Ha legalább még egy tünetre fény derül, akkor a legjobb, ha reumatológiai központba irányítjuk a beteget, ahol eldöntik, hogy valóban szisztémás kórképről van-e szó, és a beteg minél előbb, még a maradandó károsodások kialakulása előtt megkaphatja a célzott kezelést, panaszai megszűnhetnek. Célzott kezeléssel megelőzhetjük, hogy tartós rokkantság alakuljon ki.

Az elülső uveitis szemészeti szövődményei súlyosak lehetnek, cataracta, másodlagos glaucoma alakulhat ki. Már a nem túl nagymértékű szemnyomás-emelkedés is károsítja a látóideget, cisztoid maculaoedema alakulhat ki, amivel az olvasóképesség csökken, jelentősen rontva a beteg munkaképességét és életminőségét.

Kérdezzünk rá az esetleges egyéb tünetekre, és irányítsuk megfelelő központokba a betegeket!

 

Jelen közlemény általános tájékoztatási céllal készült és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt. Konkrét panasz, kérdés esetén kérjük, forduljon kezelőorvosához.

 

A közlemény az AbbVie Kft. támogatásával jelent meg. A megjelent tartalom a szerző saját álláspontját és szakmai véleményét tükrözi, azt a támogatás ténye nem befolyásolta.

 

AbbVie Kft.

1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 7.

Telefonszám: +36 1 455 8600 www.abbvie.hu

 

HUHUR170184a

Lezárás dátuma: 2017.10.13.

Dr. Lipták Judit
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés