hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Szemészeti beavatkozás – országos premier

Évek óta vaksággal élő betegek nyerthetik vissza részlegesen látásukat egy különleges eljárásnak köszönhetően, melyet Magyarországon először végeztek.

A műtétet dr. Radó Gábor, a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent László és Szent István Kórház szemészeti osztály osztályvezető főorvosa és a dunaújvárosi szemészeti osztály orvosai hajtották végre a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban – derül ki a lapunkhoz eljuttatott közleményből.

A beavatkozás során endoszkóp segítségével olyan területet is láthatóvá tettek a szemsebész számára, amelyet eddig nem tudtak vizualizálni. A június 23-án végrehajtott egyedülálló műtétnek köszönhetően három olyan beteg nyerheti vissza részlegesen a látását, akik évek óta  nem látnak különböző szembetegségeik miatt.

 Az egyedi technikájú, szembe vezetett optikával végrehajtott műtéteket elvégző Radó Gábor a mikrosebészeti eljárások specialistája. A beavatkozások kulcseszköze egy ritka szemészeti endoszkóp: a főorvos tudomása szerint a közép-kelet-európai térségben mindössze két gépet használnak, ezekből az egyiket sikerült bevetni a dunaújvárosi műtétekhez. 

 A műszer nem az eddig alkalmazott hagyományos módon, vagyis a szaruhártyán, pupillán keresztül vizualizálja a szem hátsó területeit a szemsebész számára, hanem endoszkóppal, amivel gyakorlatilag mindent láthat a sebész. Ráadásul a szemnek van egy olyan szerve, ami csak ezzel az optikával válik láthatóvá: ez pedig a sugártest, aminek a szemnyomás szabályozásában van döntő szerepe. A sugártesten direkt módon műtétet végezni csak ezzel a műszerrel lehet, és most először Magyarországon három betegen is alkalmazta Radó Gábor a műtéti eljárást: a szembe vezetett optikának köszönhetően a csarnokvíztermelést akadályozó gyulladásos hártyát le tudta húzni. Két másik beteg esetében épp ellenkezőleg: a csarnokvíztermelést csökkenteni kellett, ami a sugártest direkt lézerezésével érhető el. A műtét másnapján valamennyi operált szem békés volt.

Korábbi tapasztalatai is ezt erősítik: az így műtött szem másnap totálisan békés, szemben a kívülről lézerezettel, amely még izgatott állapotban van. Ez a különbség nagyon fontos a szem további sorsa szempontjából is, hiszen miután a szem visszanyeri természetes feszülését, lehetővé válnak további látásjavító műtétek a betegek számára.

A dunaújvárosi szemészeti osztály egyik specialitása a vitrectomia vagy más néven üvegtest sebészet. Mint dr. Sebestyén Margit osztályvezető főorvos elmondta, a térségben egyedül itt végeznek ilyen beavatkozásokat, így regionális ellátóhelynek tekinthető az osztály: Fejér, Bács-Kiskun, Tolna megyéből ide járnak a betegek műtétre. Radó Gábor szerint a dunaújvárosi kórházban ideálisak a körülmények, nagyon jól felszerelt szemészeti osztállyal rendelkezik az intézmény, amelynek főigazgatója, dr. Mészáros Lajos nyitott volt a kezdeményezésére, felismerte a beavatkozás jelentőségét, és támogatta a szemészeti osztály törekvését a betegek minél magasabb színvonalú ellátása érdekében.

 

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés