hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Száraz november: baj is lehet belőle

Az Infostart szerint Zacher Gábor óva inti az alkoholistákat, hogy teljesen letegyenek az ivásról a száraz november kampányban.

Idén is kezdetét vette a három éve indult kezdeményezés, a száraz november. A kampány lényege, hogy a vállalkozó kedvűek egy hónapig nem isznak szeszes italt, ezzel felhívva a figyelmet az alkoholbetegségre.

Az ELTE 2017-es kutatásából az derült ki, hogy még azoknak az alkoholfogyasztása is csökkent, akik nem tudták teljesíteni a kihívást. Idén is több százan csatlakoztak a nyilvános eseményhez; a tavalyi résztvevők közül sokan azt mondták, már azért megérte részt venni, hogy sokszor ivás helyett inkább sportoltak egyet – írja az Infostart.

Zacher Gábor időközben azt kérte az alkoholbetegektől, ne hagyják abba az ivást, „mert nagy baj lesz belőle”. A toxikológus közösségi oldalán azt írja: „ha mérsékelt reszketés, feszültségérzés, izzadás jelentkezik, és ital nélkül a tünetek súlyosbodnak, és 24 órán belül súlyos alkoholmegvonási tünetegyüttes jelentkezik, ez a delírium tremens”. Mint kiemelte: a tünetegyüttes 5-8 százalékban halálos kimenetelű. A szakember azt javasolja: az alkoholbetegségben szenvedők inkább csak csökkentsék az adagot.

Zacher Gábor azt is elárulta: míg a férfiak alkoholizmusa „csapatsportág”, így ők leggyakrabban együtt, haverokkal isznak, addig a nők leginkább otthon néznek a pohárfenekére, ez az úgynevezett „spájzalkoholizmus”.

„Hát akkor kezdődjön az 1 havi absztinencia. Egészségükre!” – zárja sorait a toxikológus.

(forrás: Infostart)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés