hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Szakmai irányelv a kritikus betegállapotot jelző laboratóriumi eredmények kezelésének gyakorlatáról

"A kritikus betegállapotot jelző laboratóriumi eredmények kezelésének gyakorlatáról" címmel, az Emberi Erőforrások Minisztériuma koordinálásával készített szakmai irányelvet az Egészségügyi Szakmai Kollégium Orvosi laboratórium Tagozata.

Az orvosi laboratóriumok alapvető kötelessége a sürgős klinikai felülvizsgálatot igénylő eredmények időben történő közlése. Amikor a betegek laboratóriumi eredményei azonnali életveszélyes állapotot jeleznek, azokat haladéktalanul közölni kell a felelős betegellátó személlyel (klinikussal) a beteg sürgős vizsgálata és kezelése érdekében.

A nemzetközi törekvésekkel összhangban – amelyek célja a beteget érő kockázat csökkentése, a kritikus laboratóriumi értékek kezelésének standardizációja és harmonizációja – hazánkban is szükségessé vált egy nemzetközi ajánlásokon alapuló, egységes, magyar nyelvű egészségügyi szakmai irányelv kidolgozása.

Az egészségügyi szakmai irányelv célja egy egységes eljárási gyakorlat kialakítása a kritikus laboratóriumi eredmények közlésére vonatkozóan, figyelembe véve a témában meghatározó jelentőségű nemzetközi szervezetek ajánlásait és az érvényben lévő hazai rendelkezéseket.

Az egészségügyi szakmai irányelv ajánlásainak betartása javítja a betegbiztonságot, az ajánlások szerinti indikátorok alkalmazásával a kritikus laboratóriumi eredmények közlésének folyamatai nyomon követhetők és fejleszthetők.

(forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma, MTI-OS)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés