hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Sürgős lehet a kolonoszkópia

Ha pozitív székletvér tesztet, a kolonoszkópiai vizsgálatig havonta 3 százalékkal nő a vastagbélrák kockázata, írja a PharmaOnline.

Jelenlegi ismereteink szerint a vastagbéldaganat kialakulása több évet vesz igénybe. Kezdetben a vastagbél nyálkahártyájának a sejtjei mutálódnak, amik kontroll nélküli sejtnövekedéshez és adenómák kialakulásához vezetnek. Az adenómák némelyike, további mutációk által elősegítve, vastagbélrákká alakulhat – írja a PharmaOnline.

A korai diagnózis eszközei: székletvér teszt és kolonoszkópia

A vastagbélrák korai diagnózisa érdekében a kolonoszkópiával szemben sokan előnyben részesítik az évente elvégzett székletvér tesztet, ami a szabad szemmel nem látható, nyomnyi mennyiségű székletvér kimutatására is alkalmas. Bár a székletben található vérnek számos oka lehet, köztük gyomor- és nyombélfekély, gyógyszermellékhatás, gyulladásos bélbetegségek vagy aranyér; az okok között vastagbél- vagy végbélrák is szerepelhet, amiknek a minél korábbi diagnózisa a terápia minél korábbi megkezdése és a gyógyulás esélye szempontjából lényeges.

Pozitív székletvér teszt után 31 napon belül kolonoszkópia

Amennyiben a székletben vér található, az ok felderítése érdekében minél hamarabbi vastagbéltükrözésre van szükség. Az egyik európai irányelv 31 napon belül elvégzett kolonoszkópiát ír elő (European guidelines for quality assurance in colorectal cancer screening and diagnosis; Endoscopy 2012). (Megjegyzendő, hogy az USA-ban ilyen ajánlás nincs.) Ugyanakkor, mint az a JAMA folyóiratban közölt eredményekből is kiderül, a pozitív székletvér-teszt után mintegy 10 hónap elteltével jelentősen megnő az esélye annak, hogy az esetlegesen a panasz hátterében álló vastagbélrák súlyosabb stádiumúvá alakul.

Voltak, akik több hónapig vártak a vizsgálatra

A kaliforniai Oaklandban végzett retrospektív analízisbe 2191 olyan beteget vontak be, akiknél kolonoszkópiásan rákot igazoltak. A kaliforniai statisztikai adatok alapján a betegek 40 százaléka a pozitív székletvér tesztet követő 1 hónapon belül kolonoszkópiás vizsgálaton esik át. Vannak azonban betegek, akiknek akár egy évet is kell várniuk a vizsgálatra!

A vizsgálatból kiderült, hogy a pozitív székletvér teszt utáni minden egyes hónap várakozással töltött idő mintegy 3 százalékkal növelte a rizikóját annak, hogy a vastagbéltükrözésen rákot (ne pedig azt megelőző állapotot) mutassanak ki. Szignifikáns növekedés „csak” 10 hónap várakozási idő után következett be. Ebben az esetben – az egy hónapos késlekedéssel szemben – mintegy 48 %-kal nőtt a vastagbélrák diagnózisának a valószínűsége. Ezen túlmenően, a 12 hónapos várakozási idő 3,22-szeresére növelte az előrehaladott állapotú vastagbélrák diagnózisának esélyét, a pozitív székletvér teszt után 1 hónapon belül elvégzett kolonoszkópiai vizsgálattal szemben.

Nem szabad késlekedni!

Az eredmények alapján nyilvánvaló, hogy egy pozitív székletvér teszt eredmény esetén a késlekedés rizikót hordoz magában, mind a vastagbélrák, mind pedig az előrehaladott stádiumú megbetegedés diagnózisát illetően.

(Forrás: Deutsches Aerzteblatt)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés