hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért

Sir Salvador Moncada kapta a Molekuláris Orvostudományért díjat

Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért 2011 kitüntetettje, a DE OEC professzorainak szavazata alapján Sir Salvador Moncada, Európa legeredményesebb kutatója.

Ma kilencedik alkalommal adták át a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért kitüntetést. A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma 2003-ban nemzetközi díjat alapított azon kutatók, kutatócsoportok elismerésére, akiknek a munkája lényeges előrehaladást eredményezett a molekuláris orvostudomány területén. 

Az idei díjazott Salvador Moncada professzor elsőként mutatta ki, hogy az élő sejtek nitrogén monoxidot szabadítanak fel.

A felismerés hatására világszerte eredményes kutatómunka indult el. Ma már közismert, hogy a nitrogén monoxid az egyik legfontosabb jel, ami elindítja azt a biokémiai eseménysort, amelynek eredményeként az erek kitágulnak, s ezáltal a vérnyomás csökken, így a nitrogén monoxid a vérnyomás szabályozásának egyik meghatározó eleme.

Hosszú ideje használják hatásosan a nitroglicerint az angina pectoris kezelésére, azonban tudományos rejtély maradt az anyag hatásmechanizmusa, mígnem Moncada professzor kimutatta, hogy az érfalban termelődő nitrogén monoxid gáz az érfal ellazításával csökkenti a vérnyomást, javítja a keringést. Ezzel megoldotta a 100 éves talányt: a nitroglicerin azáltal fejti ki kedvező hatását a szervezetben, hogy nitrogén monoxiddá alakul, s ezzel magyarázható a koszorúereket jótékonyan tágító terápiás hatása, az hogy a betegek percek alatt megkönnyebbülnek a nyelv alá helyezett tablettáktól. A kutató a 80-as években felfedezte, hogy az úgynevezett endothel relaxáló faktor azonos a nitrogén monoxiddal, majd azonosította azt az enzimet is, ami előállítja ezt a molekulát. Ma már az orvosi gyakorlatban is általánosan elterjedt a használata, többek között a koraszülött gyermekek tüdejének kezelésben, szív-érrendszeri problémák, tüdő- valamint daganatos megbetegedések, impotencia gyógyításában, alkalmazzák sokkterápiában és diagnosztikus eszközként is. Így vált a korábban levegőszennyező hatásáról ismert egyszerű kétatomos gáz igazi tudományos szenzációvá, olyannyira, hogy a nitrogén monoxidot a tudományos világ egyik vezető szakfolyóirata, a Science magazin az év molekulájának választotta 1992-ben.

Moncada professzor sokrétű munkásságának jelentős állomása a véralvadás mechanizmusának feltárása. Felismerte, hogy a véralvadás egyik kulcsenzime a tromboxán szintetáz, és kimutatta, hogy a prosztaciklinnek alvadásgátló hatása van. Kutatásai hozzájárultak a tromboxán A2 és a prosztaciklin egymást kiegyensúlyozó hatásának a megismeréséhez, ezzel az érösszehúzódás és értágulás mechanizmusának megértéséhez. Ezek a kutatások is több alapvető fontosságú gyógyszercsalád kifejlesztését indították el. Számos epilepszia, migrén és malária kezelésére használt készítmény kötődik a nevéhez. Moncada professzor kutatásai az utóbbi években új területekre vezettek, a sejtosztódás és anyagcsere koordinációjának hátterében álló szabályozási folyamatokat tárt fel.

  Életút 
 
Sir Salvador Moncada 1944-ben született Hondurason, Tegucigalpában. 1970-ben az El Salvadori Egyetemen vette  át általános orvosi diplomáját. 1973-ban a University of London's Royal College of Surgeons-ben PhD fokozatot kapott, majd a tudományok doktora fokozatot is megszerezte a Londoni Egyetemen. Korábban a Wellcome Research Laboratories kutatási igazgatója volt, jelenleg pedig a Wolfson Institute for Biomedical Research (UCL) igazgatója.A kutatók legfontosabb eredményességi mutatója, a munkáira érkezett tudományos hivatkozások száma alapján Sir Salvador Moncada Európa első számú, és a világ második helyen jegyzett élettudományi kutatója. Több mint 740 közlemény, 120 ezer hivatkozás fémjelzi munkáját. Számos megtisztelő cím és nemzetközi kitüntetés birtokosa, tagja az angol Royal Society-nek, valamint az USA tudományos akadémiájának. Érdemei elismeréseként 2010-ben lovaggá ütötték. 
(forrás: DEBRECENI EGYETEM ORVOS- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI CENTRUM )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés