hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

SGG: támogatja a béldaganatok növekedését

A szarvasmarhák normál flórájához tartozó Streptococcus gallolyticus gallolyticus az embereknél elősegíti a béldaganatok növekedését, írja a PharmaOnline.

Egyelőre nem ismert az, hogy a Streptococcus gallolyticus gallolyticus (SGG) baktériumok milyen módon kerülnek át a szarvasmarháról az emberre. A PharmaOnline cikke szerint tény, hogy a SGG az embereknél endokarditiszt, meningitiszt, illetve bakteriémiát okozhat. Emellett, régóta tudott, hogy az SGG-infekciók és a béltumorok között kapcsolat mutatható ki: az SGG-okozta endokarditiszes betegek mintegy 60 százalékánál vastagbéldaganat diagnosztizálható.

Annak a  megállapítására, hogy a baktériumok a tumorok növekedésében töltenek be szerepet vagy esetleg azok kialakulásában is kulcsszerepet játszanak, a Texas A&M Egyetem munkatársai végeztek kutatásokat.

Kétszeres méretűre nő az egerekben a tumor SGG jelenlétében

Fokozott béldaganat-rizikóval rendelkező kísérleti egerek egyik csoportját SGG-dúsított táplálékkal etetve azt tapasztalták, hogy az SGG jelenlétében kétszer akkora térfogatúra nőtt meg a tumor, mint a kontroll-állatoknál, amiket egyébféle baktériummal dúsított étellel etettek.

In vitro vizsgálatok igazolják, hogy a humán kolonkarcinóma sejtek osztódása gyorsabb, ha SGG is jelen van a táptalajukban. Továbbá, 148 béldaganatos beteg daganatából vett mintáinak, illetve közülük 128 beteg nem daganatsejtes bélszakaszából vett mintáinak vizsgálata alapján is bebizonyosodott, hogy a daganatos szövetekben az SGG jelenléte gyakoribb.

Míg a tumorok 74 százalékában sikerült az SGG-t kimutatni, addig az egészséges bélszakasz-minták „csak” 47 százalékában mutatták ki az SGG-t.

Minden 10. emberben kimutatható az SGG-baktérium

Jelenleg is igazoltnak tűnik, hogy az SGG fokozza a már meglévő béldaganatok növekedését. A jövőben a kutatócsoport olyan egereknél fogja az SGG és a béldaganatok kapcsolatát vizsgálni, amelyeknél nincs jelen fokozott béldaganat-kockázat. Szintén további vizsgálatok tárgya annak a kiderítése, hogy az SGG képes-e a tumorgenezis indukálására. Emellett, nyitva maradt az a kérdés is, hogy tartós kolonizáció vagy egy átmeneti SGG-jelenlét is elegendő-e a béldaganatokkal kapcsolatos hatásokhoz.

A kérdések mielőbbi megválaszolását sürgeti az a felismerés, ami szerint az egészséges emberek mintegy 10 százalékában kimutatható a bélben az SGG jelenléte.  Mint azt a texasi kutatók hangsúlyozzák: az SGG-endokarditiszes, illetve bakteriémiás betegeknél fokozott figyelemmel kell lenni egy esetleges béldaganat kialakulására.

(Forrás: PLOS Pathogens)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés