hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Segítsen magán, keresse a tüneteket!

Már szűrőkérdőív is segíti a gerinc-ízületi gyulladás korai felismerését, a betegség értékelését pedig mobilapplikáció támogatja – derül ki a bechterewesek egyesületének közleményéből.

A Bechterew-betegség (SPA), azaz a csigolyákat elmerevítő gyulladás a legutóbbi évekig életfogytig gondozást igénylő, nem feltartóztatható kórfolyamatként élt az orvosi tudatban – idézi fel a közlemény. – Ez a kép az utóbbi évtizedekben gyökeresen megváltozott.

Az örökletes hajlam mellett jelentős arányban külső tényezők is szerepet játszanak a gyulladás megindításában és fenntartásában. A legtöbb bizonyíték baktériumfertőzések kiváltó szerepét támasztja alá. A bélrendszerben és a húgyutakban megtelepedő bizonyos baktériumok egyes esetekben a saját kötőszövet elleni gyulladást váltanak ki.

Mára tisztázódott, hogy a gerinc-ízületi gyulladások jóval az elcsontosodás előtt megindulnak, így a gyulladás minél korábban megkezdett, minél erőteljesebb csökkentése kivédheti a Bechterew-betegség legsúlyosabb következményét: az elmerevedést.

A betegség korai felismerését a gyulladásos gerincfájás jellemzőinek tudatos keresése is segíti. Ezek:

  • a gerincfájdalom legtöbbször 40-45 éves kor előtt jelentkezik
  • fokozatosan kezdődik, de gyakran szünetel a fájdalom (panaszmentes időszak), amely mozgásra javul.
  • nyugalomban, főleg éjszaka jelentkezik

A hazai betegeket összefogó Bechterew Egyesület online önszűrő kérdőívvel segíti a panaszokkal élőket, ily módon a betegek maguk is meggyorsíthatják betegségük felismerését, ha már az első tünetek jelentkezésekor tisztában vannak azok lehetséges eredetével. A kérdőív a www.negorbuljmeg.hu oldalon érhető el.

A betegek ön-értékelését ma már ingyenes mobiltelefonos applikáció is segíti. A SAPKA (Spondyloarthritis Patient Application) elnevezésű alkalmazással (amely a Google Play áruházból illetve az App Store-ból ingyenesen letölthető Android operációs rendszerű (2.3-as vagy magasabb verziójú) és iOS operációs rendszerű eszközökre) a betegség okozta tüneteket, panaszokat és a gyógyszeres kezeléssel való együttműködését rögzíthetik a felhasználók napról napra. A program a bevitt adatokat a kezelőorvos számára összesített formában – grafikonok és diagramok segítségével - is láthatóvá teszi.

 

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés