hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Rossz kombinációk rontják a tinédzserek életesélyeit

A fiatalkori túlsúly kivált akkor emeli  a vérnyomást, ha a fiúk isznak is, a lányok pedig fogamzásgátlót szednek – írja az MTI.

Egy ausztrál orvoscsoport Travor A. Mori vezetésével arra volt kíváncsi, hogy a táplálkozás, az életmód hogyan alakítja születéstől kezdve ifjú felnőttkorig az egészséget. Huszonöt éve megkérdeztek több ezer terhes nőt, hogy beleegyeznének-e megszülető gyermekük rendszeres vizsgálatába. Most 1248 ifjú ausztrál adatait ismertették és eredményeikről az European Journal of Preventive Cardiology szakfolyóiratban számoltak be. Az értékelés 17 éves korig tartó időszakra vonatkozott, a tizenéveseket születésüktől, néhány évenként, hétszer vizsgálták meg részletesen.

Kiderült, hogy a kövéredő fiuk vérnyomása lényegesen magasabbra emelkedett, mint a hasonlóan gömbölyödő lányoké. A fiuk vérnyomása eleve átlag magasabb volt, de ezt a súlytöbblet még kifejezettebben fokozta.

A kutatók hangsúlyozzák: a kövéredő tizenévesekből gyakrabban lesz kövér felnőtt, mint a karcsúakból. A súlytöbblet pedig minden korban növeli a szív-és érbetegség szempontjából fontos kockázati tényező, a magas vérnyomás esélyét.

Érdekes összefüggést figyeltek meg az alkoholfogyasztás és a vérnyomás között is. A lányok esetében a szesz nem befolyásolta a vérnyomást. A fiúknál viszont a rendszeres ivás határozottan magasabb vérnyomáshoz vezetett. Több szakember megemlítette, hogy az eddigi adatok nem mutatták, ebben mennyi szerepe van az ausztrál fiatalok mértéktelen, rohamszerű szeszfogyasztásának.

A lányok közül mérhetően magasabb volt a vérnyomása annak a 30 százaléknak, aki fogamzásgátló tablettát szedett, mint a többieknek. A kutatók szerint ezeknek a fiatal nőknek a vérnyomását gyakrabban kell ellenőrizni.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés