hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Robottal műtöttek szemet

A rutin retinaműtétek elvégzésére már sikerrel alkalmazhatók a Preceyes nevű rendszer robotkarjai, így a jövőben bonyolultabb szemműtéteket is elvégeznének vele, közli a hvg.hu.

A prosztata- és epehólyagműtéteknél már nagy sikerrel alkalmazzák a robotkarokat. A karokat sebészek irányítják, ám a tapasztalatok szerint jóval kisebb a hibázás lehetősége, mint a "hagyományosan" végzett műtétek esetében.

A New Scientist jelentése szerint az Oxfordi Egyetem kutatóinak köszönhetően most egy újabb területen lehet majd bevetni a robotkarokat. A szakemberek még 2016-ban kezdték el a Preceyes névre keresztelt műtéti rendszer klinikai tesztelését, amelyet retinaműtétek elvégzésére fejlesztettek. Az elmúlt két év eredményeiről a szakemberek hétfőn a Nature Biomedical Engineering című szaklapban számoltak be, ami alapján úgy tűnik, jól sikerültek a tesztek.

2016 óta összesen 12 páciens került a programba, mindegyikükön ugyanazt a rutinműtétet kellett végrehajtani. Az orvosok hat műtétet "hagyományos" módon, míg hatot a robotkarok segítségével hajtottak végre. Mindkét esetben ugyanazt a technikát alkalmazták: a szemgolyón egy 1 mm széles bemetszésen keresztül hajtották végre az operációt.

A beszámoló szerint mind a 12 műtét sikeres volt, ám bizonyos esetekben a robotkarral végzett eljárás sokkal hatékonyabbnak bizonyult. A teszt második fázisában retinabevérzés miatt további három beteget műtöttek meg a rendszerrel, ezek a műtétek szintén sikeresek voltak, közli a lap.

 

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés