hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Robotizált hallásjavító műtéteket tesztelnek

Az emberi képességek korlátai idáig súlyosan megnehezítették a cochleáris implantációk végrehajtását, közli a GyártásTrend.

A Science Robotics folyóiratban szerdán közölt egyik tanulmány szerint egy svájci kutatócsapat sikeresen elvégezte a világ első (részben) robotizált cochleáris implantációját (csigajárati mesterséges anyag beültetés).

„Már több mint nyolc éve rajta voltunk a projekten – mondta Stefan Weber, a Berni Egyetem professzora és a tanulmány vezető szerzője. – Sok kutatással ellentétben, mi tényleg végig egyetlen alkalmazásra fókuszáltunk."

Valóban, Webernek és csapatának a kutatások alatt a kizárólagos célja az volt, hogy olyan robotot alkossanak, amellyel a koponyán a leghangyányibb alagutak kifúrását is tűpontosan el lehet végezni.

A cochleáris implantációk drámai megkönnyítését kívánták elérni a projekttel. A tudós elmondása alapján a műtét egyik döntő lépésének végrehajtásával a robot alkalmazása jelentősen befolyásolhatja az operáció eredményességét.

Miután hosszú évek elteltek a robot megtervezésével és a szükséges biztonsági mechanizmusok (például a koponya kielemzése a robotikus beavatkozás testre szabásához vagy a műtét alatt az arcidegek felügyelet alatt tartása, hogy a szerkezet bizonyosan ne tegyen kárt a környező szövetekben) kidolgozásával, az első bevetés tavaly nyáron egy 51 éves női páciensen történt.

Az eszköz azóta további három műtétnél is segítséget nyújtott az orvosoknak.

A klinikai kísérletekben egyelőre még vizsgálják, hogy a részt vevő betegeknél milyen mértékű hallásjavulást sikerült elkönyvelni a mechanizált beavatkozásokkal.

A teljes cikk

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés