hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Rheumatoid arthritis: százezer magyar érintett

Hazánkban becslések szerint nagyjából százezren érintettek, közülük nagyjából 9 ezren részesülnek biológiai terápiában, írja a Pénzcentrum.

Ugyan a kezelés segít és az állandó fájdalom és mozgásszervi problémák mellett közel teljes életet élhetnének, csakhogy a havi egyszeri kontroll és állandó vizsgálatok, valamint maga az, hogy megváltozott munkaképességűek nagyon nehézzé teszi, hogy munkát találjanak. Tóth Gábor, a Reumabetegek a Célzott Terápiáért Egyesület elnöke beszélt a Pénzcentrumnak arról, milyen az élet a betegséggel, milyen nehézségeik és kiadásaik vannak a betegeknek.

Az arthritis (ízületi gyulladások) ismeretlen eredetű, gyulladásos autoimmun megbetegedés, nem tudják még, mitől alakul ki, és nem gyógytíható. Megfelelő terápiával a beteg szinten tartható. Nekem például a gyógyszeres kezelés nem használt, a biológiai terápiával viszont szinte teljes életet élhetek – mondja Gábor.
 
A biológiai terápiák alatt biotechnológiai módszerekkel előállított fehérjetermészetű molekulákat értünk. A biológiai terápiás gyógyszerek célzott támadásponton, specifikusan a betegséget kiváltó mechanizmusra hatnak. Ha a rheumatoid arthritist nézzük, akkor az alkalmazott gyógyszerek a vérben lévő speciális fehérjéket semlegesítve csökkentik a krónikus gyulladást. A biológiai terápiás készítmények injekciós, vagy infúziós formában állnak rendelkezésre.

Csakhogy nem egyszerű hozzájutni a szükséges készítményhez, ugyanis azt háziorvos nem írhatja fel és nem váltható ki a recept akármelyik patikában sem.

A készítményt csak a kijelölt helyeken – a 21 reumatológiai centrum valamelyikében – szerezhetjük be, havonta egyszer. Korábban ez nem így volt, 2015 végéig elég volt 3 havonta felkeresni a centrumok egyikét. Az egészségbiztosító azért szigorította a korábban negyedéves felülvizsgálatot előíró szabályt, hogy ne vesszen kárba egyetlen készítmény sem. Különböző javaslatokkal álltunk elő, hogy segítsük a gyógyszerhez jutást. Hiszen így havi egy munkanap kiesik a készítmény beszerzése miatt – jegyzi meg Gábor, hozzátéve, a kiesést sok munkahelyen nem is nézik jó szemmel. Ráadásul az arthritisben szenvedők közül sokaknál jelentkezik valamilyen társbetegség, például vastagbélgyulladás vagy szembetegség. A havi egy konzultáción és receptíráson kívül olykor sok más vizsgálat miatt kell hiányozniuk a munkahelyükről az érintetteknek, akik közül a legtöbben rokkantsági ellátásban részesülnek ami mellett maximum részmunkaidős munkát tudnak vállalni. Már maga az elhelyezkedés sem egyszerű.
(forrás: Pénzcentrum)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés