hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

ReSzaSz a kórházi fertőzésekről

Meggyőződésünk, hogy a kórházi fertőzések szempontjából Magyarország jelenleg hasonló helyzetben van, mint az NHS volt a 2000-es évek elején.

Bármily fájdalmas, bármily nyomasztó is a beismerés, nem a letagadásban rejlik ellenszere – idézi közleményében Semmelweis Ignácot a ReSzaSz..

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) a múlt héten kiadott  Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszer (NNSR) 2016-os eredményei, illetve az évek óta folyamatos emelkedést mutató multirezisztens kórokozók által okozott kórházi fertőzések kapcsán,  Nigel Crisp, az angol Egészségügyi Minisztériumban dolgozó vezető tisztviselő és menedzser visszaemlékezésének egy részletével hívja fel a figyelmet a kézhigiéné és a kórházi fertőzések elleni harc fontosságára. A bölcs ember tanul mások hibáiból.

Nigel Crisp visszaemlékezése  arról, hogy hogyan vették fel sikeresen a harcot a kórházi fertőzésekkel Angliában a 2000-es évek elején. 1

"Visszatekintve egyértelmű, hogy a lakosság aggódott  a kórházi fertőzések kontrollja és a kórházak tisztasága miatt. Ez valamilyen ok folytán lemaradt a legfontosabb prioritások listájáról és a téma   visszajárt kísérteni minket. Ez egy valós probléma volt, nemcsak látszólagos. A fertőzés elleni küzdelem napi rutinját elhanyagolták és a fertőzési ráta túl magas volt.

Követtük a mostanra már jól bevált gyakorlatot, megállapítottunk egy mérhető célt, felügyeleti és fejlesztési folyamatokat vezettünk be,  szakértelmet fejlesztettünk és folyamatosan és kitartóan törekedtünk a javulásra.  Lassú volt a kezdet mialatt felállt a rendszer és mi aggodalmasan vártuk a fejleményeket.  Vita volt a kitűzött célról, hogy 50%-al lecsökkentjük az MRSA* véráram fertőzést, mivel az akkori egyetlen elérhető bizonyíték azt sugallta, hogy legfeljebb 15% a megvalósítható.

Ismételten az NHS**  túlteljesítette ezt a célt azzal, hogy 2011-re 75%-al esett le (az MRSA véráramfertőzések aránya).

Bizonyíték van rá, hogy az MRSA fertőzés visszaszorítása ilyen módon segített abban, hogy egyidőben javuljon a kórházak tisztasága, lecsökkenjen más fertőzés terjedése és javított a beteg ellátás színvonalán is.

Egy célkitűzés elérése segített sok más cél elérését is.“

Meggyőződésünk, hogy a kórházi fertőzések szempontjából Magyarország jelenleg hasonló helyzetben van, mint az angol állami egészségügy volt a 2000-es évek elején és minél előbbi beavatkozások szükségesek az ellátás javulásáért. Mielőbbi szemléletváltást, egyértelmű célkitűzéseket, rendszerszintű intézkedéseket, ehhez külön forrásokat, megfelelő ellenőrzéseket, korrekt szakmai tájékoztatást és transzparenciát várunk a döntéshozóktól.

A tavaly novemberben kiadott 5 pontos akcióterv javaslataink a kórházi fertőzések visszaszorítására ma is éppúgy aktuálisak.

1. (Nigel Crisp: 24 hours to save the NHS, The Chief Executive’ account of reform 2000-2006, Pages 69-70., Oxford University Press, 2011)

*MRSA − Methicillin Rezisztens Staphylococcus Aureus (Előfordulása Magyarországon évek óta emelkedő tendenciát mutat, illetve a leggyakoribb a multirezisztens kórokozók által okozott egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések között hazánkban.)

**NHS (National Health Service) - angol állami egészségügyi szolgálat

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés