hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Relaxálnak, meditálnak, zenét hallgatnak a kezelések alatt

Öt modern kezelőszékkel és egy új betegszobával bővült a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Onkológiai Klinikája.

Hazánkban évente csaknem 70 ezer daganatos esetet fedeznek fel, a Klinikai Központban 6500 új daganatos beteget regisztrálnak.

Mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy minden betegnek, aki a Debreceni Egyetemre kerül, akár a Klinikai Központba, akár a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházba, a lehető legmagasabb szintű ellátást biztosítsuk, különös tekintettel a daganatos betegellátásra, fogalmazott Berényi Ervin, az új kezelőszékeket és kórtermet bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón.

Forrás: Debreceni Egyetem
Forrás: Debreceni Egyetem

A Klinikai Központ elnöke példaértékűnek nevezte a 10 millió forintos fejlesztést. Az Onkológiai Klinikán Mp3-lejátszóval felszerelt modern kezelőszékek kaptak helyet, így a betegek a kezelések alatt nyugtató komolyzenei összeállítást, relaxációs szöveget vagy szuggesztív meditációt hallgathatnak.

A hanganyagot onkopszichiáter állítja össze az egyéni igényeknek megfelelően. Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy ez segít csökkenteni a szorongást, oldja a depressziós tünetek és a páciensek a kezelést követően kevesebb mellékhatásról számolnak be. Magyarországon ez még új kezdeményezés, így a klinika fejlesztése hazánkban egyedülállónak számít – tájékoztatott Árkosy Péter klinikaigazgató.

Az öt új székkel felszerelt helyiségben kúraszerű terápiák zajlanak: a 6-8 órás onkológiai kezelések után a betegek hazamehetnek az otthonukba, szeretteik közé.  A klinika vezetője szerint napjainkban már a terápiák 90 százaléka ilyen, betegbarát módon zajlik.

A korszerűsítés részeként a több napot igénylő, pszichésen és fizikálisan is megterhelő onkológiai kezelésekhez a fekvőbeteg részlegen egy új egyágyas, fürdőszobás helyiséget alakítottak ki. A szobában egy vendégágy is helyet kapott, így ha a beteg igényli, akkor a legközelebbi hozzátartozója éjjel-nappal vele lehet a terápia ideje alatt.

Árkosy Péter elmondta: a daganatos megbetegedések közül férfiak esetében a tüdőrák a leggyakoribb, ezt követi a vastag- és végbélrák, valamint a prosztatadaganat. Nőknél az emlőrák, a vastag- és végbélrák, valamint a tüdőrák sorrendben a három leggyakoribb, viszont tüdőrákban halnak meg a legtöbben. A főorvos ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az orvostudomány fejlődésének köszönhetően egyre jobb gyógyszerek állnak rendelkezésre, így a rák már nem jelent halálos diagnózist, írja az egyetem honlapja.

(forrás: Debreceni Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés