hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Rákgyógyítás: kezelhető beteget is találni kell az új terápiákhoz

A Rákgyógyítás Magazin őszi lapszáma a világ élvonalába tartozó kutatási eredményeket, s azok hazai alkalmazhatóságát járja körül.

Magyarországon 2016-ban 345 klinikai vizsgálatot engedélyeztek. A gyógyszergyártók kutatási törekvései világszerte sokat javítottak az utóbbi két évtizedben a betegek életkilátásain, ám szükség van gyártóktól független kutatásokra is, hogy azokon a területeken is legyen előrelépés, ahol piaci alapon nem éri meg fejleszteni – figyelmeztet az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) szaklapjában megjelent tanulmány, amelyről hírt ad az újság. Beszámol arról is, hogy a betegek bevonásával zajló klinikai gyógyszervizsgálatokban a legfontosabb szempont a biztonság, ezért az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a kezdeti kutatási fázisokban tovább szigorít az európai előírásokon.

Nem elég, hogy új gyógyszerek válnak elérhetővé, meg kell találni azokat a betegeket is, akik számára igazán hasznos lehet az alkalmazásuk – derül ki a Rákgyógyítás Magazin által közölt összefoglalókból, amelyek a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (www.mkot.hu) 2017-es továbbképző szimpóziumairól számolnak be.

Az életük utolsó szakaszába lépett betegek gondozását felvállaló hospice szolgálatoktól segítséget kérni nem lemondást jelent a betegről, hanem esélyt arra, hogy a beteg a hátralévő időt a lehető legjobb fizikai és lelki állapotban tölthesse – hangsúlyozza Szy Ágnes pszichológus. Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház hospice osztályának megújításán dolgozó szakember a vele készült interjúban arról is beszél, hogy a fájdalomcsillapításon, a gondos ápoláson túl lelki támaszt és élményeket is kell adni a végstádiumba kerülő betegeknek, függetlenül attól, hogy mennyi idejük van még az életből.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által kiadott ingyenes – a független betegtájékoztatás jegyében egyetlen hirdetést sem közlő – Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiai centrumokba és a betegszervezetekhez. Bérmentesített, postakész válaszboríték küldésével a lap a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. címén ingyenesen meg is rendelhető.

(forrás: Rákgyógyítás)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés