hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.
hirdetés

Rákellenes Világnap: fókuszban az önvizsgálat

Az összes rákbetegség egyharmada megelőzhető lenne, ha az érintett tudja, hogy az önvizsgálat alkalmával mire kell figyelni, és hogyan kell azt elvégezni.

A Rákellenes Világnapot (World Cancer Day) 2000 óta minden év február 4-én tartják meg. Az idei év a cselekvés éve. Az év mottója pedig az „Ez vagyok, és ezt teszem” (I am and I will). Ezért e szlogen jegyében indít kampányt a Magyar Rákellenes Liga is.

Magyarországon évente több mint 80 ezer új daganatos beteget regisztrálnak. Hazánkban a szív és érrendszeri betegségek után a rosszindulatú daganatok a második leggyakoribb halálok. 2017-ben a különféle daganatok összesen 33.548 haláleset okai voltak. Mindeközben az összes rákbetegség egyharmada megelőzhető lenne, ha például az érintett tudja, hogy önvizsgálat alkalmával mire kell figyelni, hogyan kell önvizsgálatot végezni. A tömegtájékoztatás nagy figyelmet fordít arra, hogy milyen szűrővizsgálatokra kell, érdemes elmenni, és milyen elváltozásokkal kell rögtön orvoshoz fordulni a betegség korai időben történő felismeréséhez.

A daganatos megbetegedések száma 2009-2015 között némi növekedést mutat, mindeközben a daganatos megbetegedések okozta halálozás stagnál.

2019 a cselekvés éve, ezért a Magyar Rákellenes Liga egy új kampánnyal kívánja felhívni a figyelmet a cselekvés fontosságára, arra, hogy önvizsgálattal, szűrésre járással, a tünetekre történő odafigyeléssel megelőzhető, illetve korai stádiumban felismerhető a daganatos betegség.

Fontos kérdés, hogy mit tehet, és mit kell tennie az egyénnek azért, hogy egészséges maradjon? Mit tehetünk azért, hogy a daganatos betegséget még korai stádiumban felismerjék?

A legfontosabb a primer prevenció és kiemelt szerephez jut az egyén saját felelőssége, hogy figyeljen a tünetekre és az önvizsgálatra.Testünk jelzéseket küld számunkra, figyelmeztetve arra, hogy valamilyen betegség van kialakulóban. Annak érdekében, hogy a daganatos megbetegedések kialakulását megelőzzük, vagy már korai stádiumban megkaphassuk a megfelelő kezelést a következő nyolc figyelmeztető jelet kell megjegyeznünk:

  1. Anyajegyen, szemölcsön látható változások
  2. Indokolatlan fogyás
  3. Nyelési nehézségek
  4. Nem múló köhögés, rekedtség
  5. Érezhető csomó, duzzanat a mellben, herékben
  6. Fekély, sérülés a bőrön, ami nem gyógyul
  7. Véres, szokatlan széklet, vizelet
  8. Szokatlan vérzés, váladékfolyás

Ha ezek közül bármelyiket két hétnél hosszabb ideig észleljük, azonnal forduljunk orvoshoz!

Vannak azonban olyan daganatos megbetegedések is, melyeket nem tudunk önvizsgálattal felfedezni, ezért rendszeresen járjunk el szűrésre. Az állam jó minőségű szűrési lehetőségeket kínál, de azok is csak rendszeres részvétel mellett tudják felismerni az esetleges daganatos betegséget.

(forrás: Magyar Rákellenes Liga)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés