hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Prevenció élethosszig

Bár a fejlettebb országokban csökken a szív- és érrendszeri eredetű halálozás, Közép-Kelet-Európában változatlanul magas, írja az Origo.

Éppen emiatt kiemelt jelentősége van a megelőzésnek, amely igen hatékony módszer – írja az Origon dr. Benczúr Béla kardiológus. Olyannyira, hogy a rizikófaktorok befolyásolásával 50%-nál nagyobb mértékű csökkenését lehetne elérni a koszorúér-eredetű halálozásnak, míg a hatékony kezelés "csupán" 40%-os kockázatcsökkenést eredményezne.

A megelőzésnek élethosszig kell tartania, a születéstől kezdve (vagy akár már magzati korban, illetve a szülők életmódjában) egészen a nagyon idős korig.

A populáció-szintű, illetve a nagy rizikójú egyénekre koncentráló preventív stratégiáknak ki kell egészíteniük egymást: a kizárólag a nagy kockázatra szorítkozó prevenció kevésbé hatékony, emiatt a teljes populációra kiterjedő prevencióra, az egészséges életmóddal kapcsolatos széles körű oktatásra van szükség.

Az orvosok igen gyakran emlegetik a nem-gyógyszeres kezelést, az életmódváltást. Ennek jelentőségét nem lehet eleget hangsúlyozni, semmilyen gyógyszeres kezelés nem lehet enélkül kellően hatékony, míg a megfelelő, életvitelszerű életmódváltás önmagában is sokat segíthet a szív-érrendszeri betegségek elkerülésében. Az életmódváltás magába foglalja az egészséges étrendet, a rendszeres testmozgást, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás kerülését, és a testsúlycsökkentést.

Emellett a rendszeres szűrővizsgálatoknak kiemelt jelentősége van, még tünetmentes, „látszólag" egészséges állapotban, hiszen a magas vérnyomás, a kóros vérzsír-értékek nem okoznak panaszokat, nem véletlen emlegetik őket „néma gyilkos"-ként.

(forrás: Origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés