hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Prediabetes és arthritis

Minden harmadik prediabeteses személy egyben arthritises is, ami a gátolt testmozgás miatt növeli a 2-es típusú diabetes kialakulásának kockázatát, közli az OTSZ Online.

A Morbidity and Mortality Weekly Report  tanulmánya szerint 3 prediabeteses személy közül egynek arthritise is van. Ezen betegek legalább fele fizikailag inaktív és/vagy túlsúlyos, vagy elhízott, ami tovább növeli a 2-es típusú diabetes kockázatát.

Az Amerikai Egyesült Államokban jelenleg kb. 54,4 millió felnőtt szenved – orvosilag igazolt – arthritisben, és ez a szám 2040-re várhatóan 78,4 millióra fog emelkedni! A fizikai aktivitás hiánya és az obezitás megnöveli a 2-es típusú diabetes kockázatát, viszont az arthritis akadályozza a mozgást, mellyel megelőzhető lenne a prediabetes valódi diabetesbe való progressziója. Az USA felnőtt lakosságának 33,9%-a (kb. 84 millió) prediabeteses, ugyanakkor nem ismert, hogy közülük hánynak van arthritise és hány személy túlsúlyos, vagy éppen obez.

A prediabetes és az arthritis közötti összefüggések tanulmányozása érdekében dr. Michelle Sandoval-Rosario (US Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, Georgia) és munkatársai a National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2009 és 2016 közötti adatait analizálták. 10 179, 20 évnél idősebb felnőtt éhomi vércukor értékeit és komplett arthritises adatait tudták kiértékelni. Kimutatták, hogy a prediabetesesben és arthritisben is szenvedő felnőttek 56,5%-a (95%CI: 51,3-61,5) szabadidejében fizikailag inaktív, és 50,1%-uk (95%CI 46,5-53,6) egyúttal obez is, ami tovább növeli a 2-es típusú diabetes kockázatát. A felnőtt, prediabeteses személyek között az arthritis leginkább a 65 év esnél idősebb korosztályt érintette (55,7%), míg jelentősen alacsonyabb volt 20 és 44 éves kor között (10,1%) valamint 45-64 éves kor között is (34,8%). Életkori standardizáció után az arthritis prevalenciája szignifikánsan magasabb volt a nők körében illetve a nem hispán fehérekben.

Bármely fizikai aktivitás (fitness, könnyített séta, tai-chi) csökkenti a prediabeteses 2-es típusú diabetesessé alakulásának kockázatát, írja a lap.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés