hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

PET-CT a Semmelweis Egyetemen

Közép-magyarországi, társadalombiztosítás által finanszírozott PET-CT ellátó hely lett a Semmelweis Egyetem, egy új, világviszonylatban is kiemelkedően gyors képalkotású PET-CT beszerzésének és a kiemelt tb-támogatásnak köszönhetően.

Az egyetem és a régió számára is jelentős beruházásról van szó, mellyel teljesen új technológia jelent meg az egyetemen – hangsúlyozta az átadás alkalmából tartott sajtótájékoztatón dr. Szél Ágoston rektor. A PET-CT a napjainkban elérhető legmodernebb képalkotó eljárás, két technológiát ötvöz: a CT által nyújtott anatómiai-morfológiai kép mellett a PET-nek köszönhetően a szervek funkcionalitása is látható, mely korai diagnózisra ad lehetőséget.

Dr. Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára kiemelte: ez a közép-magyarországi régió első állami kézben lévő PET-CT-je, mely az elérhető legkorszerűbb berendezés. A betegek gyógyítása mellett az oktatás szempontjából is nélkülözhetetlen a csúcstechnológiák elérhetősége az egyetemen – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a minisztérium és a Semmelweis Egyetem között már elindultak a tárgyalások egy sebészeti robot beszerzéséről is.

A Semmelweis Egyetem évente 4000 vizsgálatra kapott közfinanszírozott lehetőséget – közölte dr. Szász Károly kancellár, aki úgy fogalmazott: hiánypótló beruházás valósult meg az egyetemen a készülék beszerzésével. Mindezzel párhuzamosan megtörtént a helyszín felújítása is mintegy száz millió forint értékben.

Mérföldkő és történelmi jelentőségű, hogy PET-CT-vel gazdagodott az egyetem – mondta dr. Merkely Béla klinika rektorhelyettes. A berendezésnek elsősorban a daganatos betegségek diagnosztikájában van jelentősége, valamint a szív- és érrendszeri betegségek területén, de szerepet kap majd a neuropszichiátriai betegségek kezelésében is. A PET-CT korai diagnózisra ad lehetőséget, ami a hatékony terápia kulcsa. Az egyetem által beszerzett készülékkel mindössze 9 perc alatt végezhető el a vizsgálat, mely által a beteget érő izotópterhelés is csökken.  

A PET-CT-vel az elváltozások sok esetben hamarabb kimutathatók, mint más hagyományos (ultrahang, CT, vagy MR) vizsgálatokkal, például a tüneteket még nem okozó, kis daganat is felismerhető, így az ellátás gyorsabbá és hatékonyabbá válhat, javulhat a beteg gyógyulási esélye.

A PET-CT különlegessége, hogy más képalkotó módszerekkel szemben nemcsak a szervek anatómiai, alaki változásait mutatja ki, hanem már a szövetek anyagcsere-változását is észleli. A különböző betegségek mindig először a megbetegedett szerv működését befolyásolják, és ezt csak később kíséri a méretbeli (anatómiai) módosulás. Mivel a daganatok kialakulása során is jellemzően megelőzi az anyagcsere-változás az anatómiai elváltozásokat (pl. a daganatoknak a gyors növekedés miatt sok cukorra van szükségük), így a PET-CT vizsgálat lehetővé teszi a rosszindulatú daganatok korai felismerését.

A Semmelweis Egyetem által beszerzett GE Discovery IQ 5, a piacon elérhető jelenleg leggyorsabb PET-CT készülék. Magyarországon a legkorszerűbb berendezés, amellyel egy vizsgálat kiváló képminőségben 9 perc alatt is elvégezhető, szemben más készülékek 20-25 perces vizsgálati idejével. A készülék gyorsaságának és nagy érzékenységének köszönhetően nem csak a vizsgálati idő rövidül, hanem egyúttal a pácienst érő sugárterhelés is csökken: Magyarországon az új berendezéssel végzett onkológiai PET-CT vizsgálat igényli a legkevesebb sugárzó izotóp szervezetbe juttatását. Az új központban egy műszak alatt akár 28 vizsgálat elvégzése is lehetséges, ami Magyarországon a legköltséghatékonyabb PET-CT vizsgálati lehetőséget jelenti. Az egyetem új PET-CT készüléke egyedülállóan küszöböli ki azt a problémát, hogy a vizsgálat közben a beteg légzéséből adódó mozgás miatt a rekeszizom környékén, a tüdőben és a hasban elmosódottá válhat a kép, ill. kisebb elváltozások rejtve is maradhatnak. A mellkas emelkedését, süllyedését figyelő speciális kamerarendszernek köszönhetően ezekről a területekről is tökéletesen éles kép készülhet, közölte az egyetem honlapja.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés