hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Ötvenezer magyar lehet kleptomániás

A kleptománia ugyanolyan addikció, mint a drogfüggőség vagy a kóros munkamánia, derül ki a Pénzcentrum összeállításából.

Hal Melindát, Semmelweis Egyetem Alkalmazott Pszichológia tanszék oktató-kutatóját a Pénzcentrum kérdezte meg, pontosan mi is az a kleptománia.

A kleptománia, más néven lopási kényszer, amely más tulajdonában lévő tárgyak, materiális javak vagy anyagi javak eltulajdonítását jelentik. A lakosságnak körülbelül a fél százalékát érinti.

Diagnosztikus kategóriaként a kényszeres zavarok, impulzuskontroll-zavarok közé soroljuk, ugyanakkor fel kell hívnunk rá a figyelmet, hogy sok esetben nem zavarról, hanem enyhítő körülményről beszélünk azok esetében, akiket lopáson kapnak. Ilyenkor igazságügyi szakértő bevonásával állapítják meg a zavar fennállásának tényét, vagy utasítják el azt. Szintén fontos megemlíteni, hogy egyéb pszichiátriai zavarok esetében is megjelenhet, mint például a demenciák esetében, vagy személyiségzavarok talaján.

Súlyosabb megjelenési formáit az addikciók körében tárgyaljuk, viselkedéses addikcióként, azaz függőségként. Addikciónak azokat a viselkedési formákat nevezzük, amelyek fölött a személy képtelen kontrollt gyakorolni, s ezért ezeket kényszeresen újra és újra végrehajtja, illetve amelyek a személyre – és többnyire környezetére  káros következményekkel járnak.

Arra a kérdésre, hogy milyen folyamatok, korábbi lelki sérülések vezetnek oda, hogy valaki kényszeresen lopjon, a szakértő azt válaszolta, hogy a kleptománia esetében számos korábbi, az életben bekövetkezett nehézség, változás, fejlődés szempontú pszichopatológiai probléma állhat a hátterében. 

Már diagnosztikus anamnézis felvétele és a diagnózis meghatározásában fontos, hogy egyéb pszichiátriai vagy akár neurológiai megbetegedés talaján, vagy önálló kórképként jelenik meg. Az önálló kórkép esetében is számos okra vezethető vissza, ezek között szocializációs problémákat, tanult viselkedésmintákat illetve érzelmi pótcselekvéseket is említ a szakirodalom. Ugyanakkor a túl szigorú szülői bánásmód is közre játszhat bizonyos szakemberek szerint.

Az okok leírásában a magas impulzivitással járó termékek és anyagi javak (magasabb társadalmi státuszt jelentő, valamilyen tárgy megvételével kecsegtető pénz, vagy akár egy bizonyos tárgyhoz kapcsolódó hangulati állapot) feszültséget keltő ingerületként érkeznek az elmébe, amelyeket annak ellopásával (kényszeres vásárlás esetén vásárlással) lehet csak enyhíteni.

(forrás: Pénzcentrum)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés