hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Otthon is meghatározható az ovuláció pontos időpontja

Az ovuláció időpontjának megállapítása azoknak a nőknek a számára jelentős, akik teherbe akarnak esni, mivel fogamzóképességük ekkor maximális. Dr. Jayne Ellis, svájci kutató, a SPD Swiss Precision Diagnostics GmbH tudományos igazgatója és munkatársai kimutatták, hogy az elterjedt naptár módszerrel csak az esetek harmadában sikerült „eltalálni” az ovuláció időpontját, azonban az általuk kifejlesztett teszttel 99 százalékos biztonsággal megállapítható volt az időpont.

A teszt vizelet tesztcsíkot és digitális leolvasót tartalmaz, és a vizeletáramba helyezett tesztcsíkkal az ovulációt kiváltó luteinizáló hormon (LH) szintje állapítható meg, amely közvetlenül az ovuláció előtt sokszorosára nő. Ha magas az LH szint, a csíkon egy mosolygó arc rajza jelenik meg, ami azt jelenti, hogy a nő ekkor a leginkább fogamzóképes. Alacsony LH szint esetén viszont csak egy üres kör látható a csíkon, s ekkor a vizsgálatot másnap meg kell ismételni.

A naptár módszer lényege, amelyet a legelterjedtebben használnak, abban áll, hogy az előző menstruációs ciklus napjainak számából levonnak 14-et vagy 15-öt, s az így kapott napot tekintik az ovuláció napjának. Ma már weblapok és mobiltelefonos applikációk is segítik a naptár módszer alkalmazását, és a teherbe esni kívánó nők 35 százaléka használja ezt a számítási módszert. Tudományos vizsgálatnak azonban még soha nem vetették alá, mondta dr. Ellis.

A naptármódszer pontatlan, ám az új teszt 99 százalékos pontossággal határozza meg az ovuláció időpontját

A svájci kutatócsoport 101 nőn összehasonlította a naptár módszer és a teszt eredményességét. A nők összesen 895 vizelettesztet végeztek el. Az ovuláció időpontját laboratóriumi vizsgálattal határozták meg, melynek során megállapították az LH szint és a progeszteronszint megemelkedését a vizeletben. Ez klinikailag validált módja az ovuláció időpontja megállapításának.

Az eredmények szerint a naptár módszer igen pontatlan volt, csupán az esetek egyharmadában mutatta ki helyesen az ovuláció időpontját. Ez nem csoda, hiszen a módszer alapjául az előző ciklus hossza szolgál, és nem az aktuális ciklusé. Ismert, hogy az egymást követő ciklusok hossza általában változékony, s ez annál inkább igaz, minél idősebb a nő. A 18–40 éves nők körében az esetek 46 százalékában az egymást követő ciklusok tartama 7 vagy több nappal is eltér egymástól. Manapság, amikor a gyermekszülés egyre későbbre tolódik, ennek igen nagy praktikus jelentősége van a fogamzóképesség meghatározásakor.

A teszttel, ha csak 7 tesztcsíkból álló csomagot használtak, 77 százalékos pontosságot értek el – az ovulációk 6 százaléka megelőzte az első tesztnapot, 17 százaléka pedig az utolsó tesztnap után következett be. Ha azonban nem 7, hanem 20 napon át használták a tesztet, a pontosság elérte a 99 százalékot.

Akárcsak a naptár módszer, az új teszt is teljesen biztonságos és noninvazív. Nagy segítségére lehet majd a gyermeket kívánó pároknak.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Medical News Today, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés