hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Összeomlott a fővárosi mammográfia?

A gépek meghibásodása miatt Budapesten idén lényegében összeomlott az állami egészségügyi mellrákszűrés, írja a 444.hu.

Miután a Honvéd Kórházban tavasz óta rossz a mammográfiás készülék, a betegeket két magánklinikán látják el, a vizsgálatokat a társadalombiztosítás fizeti ki, a leleteket pedig a Honvédban értékelik ki. A 444.hu kérdéseket küldött a Honvédkórháznak és a Honvédelmi Minisztériumnak is, hogy miért tart ilyen hosszú ideig megjavítani egy berendezést, és mikor üzemel majd újra a mammográfia, illetve  mi alapján választották ki a magánrendelőket, ahol elvégzik a vizsgálatot, de nem kaptak választ. 

Múlt pénteken Szabó Tímea képviselő hasonló témájú írásbeli kérdésére annyit válaszoltak: „Az Egészséges Budapest Program előrehozott eszközbeszerzése keretében folyamatban van a digitális mammográfiás berendézés beszerzése. Az új gép üzembe állásáig a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MH EK) szerződéses alapon két helyszínen biztosítja a jelentkező betegek mammográfiás vizsgálatát. Ezzel párhuzamosan az MH EK mammográfiás központjában kialakításra került egy munkaállomás-rész, ahol a szakemberek emelt létszámmal végzik a betegek vizsgálat utáni leletezését és kiegészítő ellátását.”

Most Mesterházy Attila tett fel szintén írásbeli kérdést Stadion helyett modern gépeket! címmel, nemcsak a Honvédkórházban, hanem a többi budapesti kórházban meghibásodott mammográfiai berendezésekre is rákérdezve az Emberi Erőforrások Minisztériumánál.

Rétvári Bence államtitkár nem okozott csalódást. Ő már a parlamentben is elmondta, hogy az MSZP kormány tehet a mammográfiai szűrés 2017-es összeomlásáról.

(forrás: 444.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés