2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Összefüggés a skizofrénia és a koronavírus-fertőzés között

A skizofrénia lehet az egyik legveszélyesebb, a koronavírus-fertőzés lefolyását súlyosbító alapbetegség – állítja a Qubit szerint egy január 27-én, a JAMA Psychiatry tudományos folyóiratban megjelent tanulmány.

Korábban több tanulmány kimutatta, hogy a gondolkodást és érzékelést torzító mentális rendellenességek, például a depresszió vagy a skizofrénia megnöveli a SARS-CoV-2 fertőzés esélyét. Az viszont mostanáig nem volt egyértelmű, hogy a fertőzés vajon a halálozás kockázatát is növeli-e.

A tanulmány szerzői 260 járóbeteg-klinika és négy nagy New York-i kórház egészségügyi nyilvántartását elemezték a New York-i Egyetem elektronikus betegnyilvántartó rendszerének adatai alapján. A vizsgálat 26540 betegre terjedt ki; közülük 7348-an fertőződtek meg a koronavírussal 2020 tavaszán.

Az ismert pszichiátriai rendellenességektől szenvedő pácienseket három kategóriába sorolták: a skizofrén spektrum, illetve a hangulati és szorongásos rendellenességek csoportjába. Az eredmények kiértékelésénél figyelembe vették a páciensek nemét, rasszát, életkorát, és a Covid-19 olyan rizikófaktorait, mint a magas vérnyomás, a cukor-, szív- és tüdőbetegség, a krónikus veseelégtelenség, a dohányzás, illetve a rák.

A hétezernél is több vizsgált felnőtt háromnegyedének szerepelt a kórtörténetében a skizofrénia. Kedélybetegekből jóval kevesebb, 564 volt, szorongásos rendellenességtől szenvedőkből pedig még kevesebb: csupán 360. Összesen 864 beteg volt, akik a diagnózis felállítása utáni másfél hónapban meghaltak vagy kórházba kerültek, írja a Qubit.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés