hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Összefogás az ízületi gyulladás hatékony kezeléséért

A Debreceni Egyetem két szakembere is részt vesz abban a nemzetközi akcióban (COST), melynek célja, hogy javítsa az ízületi gyulladásban, osteoarthritisben szenvedő betegek életminőségét az európai kutatások összefogásával, a technológiai fejlesztések és az eredmények klinikai alkalmazásának felgyorsításával.

Az osteoarthritis (OA) az egyik leggyakoribb ízületi rendellenesség, amely elsősorban az idősebbeknél gyakori, becslések szerint a 60 év fölöttiek 10-15 százalékát érinti, és a páciensek egyharmada súlyos fogyatékkal éli le hátralévő életét.  Az Európai Unió tagállamaiban a diagnosztizált OA gyakorisága 2,8 % (Románia) és 18,3% (Magyarország) között változik, ami valószínűleg a valóságos adatokat alulbecsli. Az OA előfordulása a prognosztizált demográfiai változások, az öregedő népesség drámai növekedése és a kockázati tényezők, például az elhízás miatt tovább nő. A szakemberek szerint a rendellenesség egyre inkább a fiatalabb generációt is érinti, ami egyrészt a mozgásszegény életmódot folytató fiatal népesség körében az elhízás és a metabolikus szindróma gyakoribb előfordulása, másrészt a sporttal és traumával kapcsolatos sérülések számának növekedésének köszönhető.

Jelenleg nincs olyan kezelés, amely megállítaná, vagy akár csak lassítaná az ízületek szöveteiben végbemenő változásokat, a terápia elsősorban tüneti jellegű és főként fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazásán alapul. Bár vannak ígéretesnek tűnő, új típusú terápiás módszerek, amelyek között például a mesenchymális őssejtek (MSC) alkalmazásán alapuló sejtterápia vagy az egyes konkrét jelátviteli útvonalakat befolyásoló biológiai terápiás eljárások említhetők, ezek azonban jelenleg a klinikai vizsgálatok különböző stádiumaiban járnak. Ezért egyelőre a protézis beépítése az egyetlen rendelkezésre álló lehetőség a végstádiumú OA kezelésére. Érdekes adat viszont, hogy a teljes térdprotézis-műtéten átesett betegek 20 százalékának továbbra is krónikus fájdalmai vannak – hangsúlyozta Matta Csaba, a DE ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet adjunktusa. 

Matta Csaba hozzátette, hogy természetesen vannak olyan nagy múltú, tekintélyes nemzetközi tudományos szervezetek, amelyek a mozgásszervi megbetegedésekkel foglalkoznak, ennek ellenére a kifejezetten az OA kezelését célzó kutatások Európában stratégiai szempontból jelenleg nem összehangoltak. A most indult COST akció révén azonban megvalósítható lesz a meglévő európai kutatások összehangolása és felgyorsítása, az eredmények gyakorlatba történő átültetése (transzláció), valamint a fiatal kutatók számára egy olyan platform létrehozása, amely elérhetővé teszi a kutatói karrier lehetőségét ezen a szakterületen. Az akció vezetője Corné Baatenburg de Jong (Hollandia, ReumaNederland).

További részletek az egyetem honlapján

(forrás: Debreceni Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés