hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Őssejt-transzplantáció 1-es típusú diabetesben

Az OTSZ Online szerint két, 1-es típusú diabetesben szenvedő beteg vércukor-szabályozása javult a kísérleti allogén őssejt-eredetű VX-880 nevű sziget-sejtek beültetésével.

Már ismert, hogy az elhunytakból származó pancreas Langenhans-szigetsejtjek átültetése felszámolja súlyos hipoglikémiát és javítja az 1-es típus diabetesben szenvedő betegek glikémiás kontrollját, de az átültetett anyag mennyisége korlátozott, minősége vegyes volt. A humán pluripotens sejtekből származó „szigetsejtek” viszont egy más lehetőséget képviselnek: az őssejt-eredetű sziget-sejtek konzisztenciájukban, megbízhatóságukban jobb eredményekre vezethetnek, mint az elhúnytakból származóak. A vizsgálók a betegekbe a Vertex Pharmaceuticals által előállított kísérleti allogén őssejt-eredetű VX-880 nevű sziget-sejtjeit ültették be, és egyikük teljesen inzulin-függetlenné vált a transzplantáció után 9 hónappal.

A beavatkozás előtt mindkét személy már többször szenvedett el váratlan és súlyos hipoglikémiát (az 1. beteg 7-szer, a 2. beteg 3-szor), ami elég súlyos volt ahhoz, hogy egy ilyen őssejt-eredetű sziget (islet) beültetésével, és az „idegen” anyag befogadását elősegítő immun-szuppressziós kezeléssel járó kockázatnak tegyék ki őket. Az immunoszuppressziós kombináció tartalmazta az indukciókor alkalmazott lymphocyta-depléciót, melyet a vesetranszplantációnál is használt két standard szer fenntartó adagolása követ, és jól tolerálható. Ugyanakkor tudni kell, hogy a legtöbb, inzulinnal jól karbantartható 1-es típusú diabetesben az immunszuppresszió kockázata magasabb elérhető haszonnál.

Dr. Marlon Pragnell (ADA Research and Science alelnöke) kommentárjában csodálatosnak nevezte az eredményeket. Az 1-es típusú diabetesben szenvedőknek nincsenek a hasnyálmirigyben béta-sejtjeik, de az elhunytakból sem lehet megfelelő béta-sejteket nyerni.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés