hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Orvosa után ment a falu

„Kellemetlen ember, nem hagyja magát, a helyi hatalom ezért nem szereti” – mutatja be a Népszabadság Keszthelyi Gyulát, akit a tardi önkormányzat megpróbál kiűzni háziorvosi praxisából.

A lap azt is felidézi, hogy nem szíveli őt az „országos hatalom” s az egészségügyi irányítás sem, hisz Keszthelyi Gyula folyamatosan ostorozza a betegellátás hiányosságait. Négy éve közölte például, hogy nem adja be ingyen a térítésmentes influen zavakcinát, mert a nem kötelező védőoltások beadása fizetős szolgáltatásnak számít. Később közérdekű adat eltitkolása miatt feljelentette a Magyar Orvosi Kamarát, mert a törvényben előírt adatokat, közöttük Éger István elnöki tiszteletdíjának mértékét nem tette közzé. Amikor 2010 januárjában lecsökkentették a háziorvosok praxisfinanszírozását, tiltakozásul leállította az autóját és kikapcsolta a mobiltelefonját.

Az orvos szerint akkor fagyott meg körülötte a levegő, amikor tavaly nyáron nem volt hajlandó elvégezni a halottszemlét egy legeltetés közben elhunyt betegénél, aki emiatt négy órán keresztül feküdt a tűző napon. Keszthelyi doktor arra hivatkozott, hogy az orvosi hibák esetleges eltussolása ellen az a megfelelő eljárás, ha a halottat egy másik szakember vizsgálja meg, és nem a saját orvosa, aki esetleg maga kezelte félre a beteget.

Tavaly ősszel az önkormányzat felmondta a háziorvos betéti társaságával kötött szolgáltatói szerződést, s ezt követően az ÁNTSZ visszavonta a bt. működési engedélyét, az OEP pedig a finanszírozást. A praxisjog azonban továbbra is Keszthelyi Gyuláé, így Tardon csak helyettesítő orvos rendel – hetente háromszor Tiszaújvárosból jár át egy doktornő. Keszthelyi Gyula szerint ez is jogsértő, hisz az ő praxisa nem betöltetlen – hiszen ő maga betölti azt –, így helyettesíteni hivatalosan nem lehet. Emiatt feljelentést tett a polgármesteri hivatal, a doktornő, s az érintett egészségügyi szervezetek ellen. Tardi orvosként ő maga most a szomszéd faluban, Cserépváralján rendel, ahová 1400 betege közül 1250 követte – vagyis szinte a falu teljes lakossága.

A lap – mivel a polgármester kerülte e lehetőséget  – megszólaltatja a falu jegyzőjét is, aki nem tartja valószínűnek hogy a szerződés felbontásának a tardi „halottügy” lett volna az egyetlen oka, Derekas Sándor szavai szerint ez legfeljebb az utolsó cseppek egyike a pohárban.

Úgy véli, az önkormányzat azért mondta fel a szolgáltatási szerződést a háziorvossal, mert nem tudott vele együttműködni. Szerinte a helyiek elég türelmesek, de lassan nem maradt ember, akibe dr. Keszthelyi Gyula így vagy úgy ne mart volna bele, ne jelentette volna fel, vagy ne sértette volna vérig.

A Népszabadság írása a szövevényes tardi helyzet fonákságát boncolgatva ugyanakkor arra emlékeztet, hogy a betegek kilencven százaléka  - a Cserépváraljára történő utazás árán is - követte orvosát az új körzetébe is.

(forrás: NOL)
Olvasói vélemény: 9,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés