hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Gyógyítás

Országos egészségvédelmi szűrőprogram indult

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010–2020 elnevezéssel tíz évre szóló program indult 21 szakmai szervezet kezdeményezésére kedden Egerben.
A tervek szerint a szűrőállomásként működő kamion évente 125 településre jut el. A mozgó szűrőállomáson összesen 21-féle szív- és érrendszeri, tüdőgyógyászati, cukorbetegséggel kapcsolatos és belgyógyászati megelőző vizsgálatot végeznek el ingyenesen bárki számára a szakemberek. Ugyanakkor szakmai és civil szervezetek az életmódra vonatkozó tanácsokat is adnak az érdeklődőknek.
 
Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség jelölt elnöke a program ünnepélyes megnyitóján azt hangsúlyozta: a magyar lakosok élettartama világviszonylatban rövid, még a környező országok átlagát sem éri el. Ha nem történik változás, hamarosan 10 millió alá csökken az ország lakossága, hiszen évről évre többen halnak meg, mint ahányan születnek – tette hozzá, jelezve: a most útjára indított szűrőprogram hosszú távú célja e tendencia megfordítása.
 
Dankovics Gergely, az európai nemzeti egészségvédelmi program alelnöke és egyben a most induló magyarországi projekt programigazgatója elmondta: a program legfőbb előnye, hogy a szűrésben részt vevők tíz éven át nyomon követhetik egészségi állapotuk alakulását. Ugyanis valamennyien kapnak egy egészségügyi kiskönyvet, amelybe feljegyzik az aktuális szűrések eredményeit. A kamion pedig évről évre visszatér azokra a településekre, ahol már megfordult, így lehetőség nyílik mindenki számára a szűrővizsgálatok megismétlésére.
 
A kamion mozgását az egeszsegprogram.eu címen elérhető honlapon követheti nyomon a lakosság – tette hozzá.
 
Közlése szerint a mozgó szűrőállomás kialakítása 150 millió forintba került, s a program működtetésére évről évre 300 millió forintot fordítanak. A szükséges pénz felét uniós és hazai költségvetési forrásokból, pályázat alapján fedezik, a másik felét 25 szponzor adja össze – mondta Dankovics Gergely.
 
A szűrőkamion három napon át állomásozik Egerben, a Hotel Eger előtti területen. Az érdeklődésre jellemző, hogy már közvetlenül a nyitás után hosszú sorokban vártak az emberek a szűrővizsgálatokra.
 
MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés