hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Örömmel adja át a stafétát

Kilenc éven át vezette a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikát Dr. Szabó András. A 2018-as Semmelweis Napon arany pecsétgyűrűvel kitüntetett, októberben leköszönő egyetemi tanár örömmel adja át a helyét a fiatalabb generációnak.

Egy egyszerű véletlen döntötte el, hogy nem körzeti orvos, hanem gyermekgyógyász titulus szerepel a nevem mellett – emlékszik dr. Szabó András, akit egykor orvosnak készülő édesanyja indított el a pályán. Neki politikai nyomásra az orvos egyetemen megkezdett tanulmányait az új agrár egyetemen kellett folytatnia, de nagyon szerette volna, ha fia a gyógyításban találja meg a hivatását – idézte fel a kezdeteket az egyetemi tanár. Első generációs orvosként keveset tudott a szakma sokszínűségéről, így kezdetben a körzeti orvosi pozíció vonzotta, de 1978-ban, a diploma megszerzése után állásajánlatot kapott a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáról.

– Útközben, a rezidensképzés alatt szerettem bele a szakmába, amihez más területekhez képest sokkal inkább szükséges a békés, kiegyensúlyozott, gyermeki lelkületű személyiség – fogalmazott.

2009. július 1-én nevezték ki a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatójának, ahol a betegellátás pénzügyi stabilitásának megteremtését várták tőle – fogalmazott a leköszönő igazgató. Megjegyezte, bár a vezető pozíció hatalmas felelősséggel jár, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán betöltött intézetvezető helyettesi posztnak és a kutatásszervezői feladatoknak köszönhetően felkészültnek érezte magát. A klinikán évente 9-10 ezer esetet látnak el, jelenleg 124 NEAK-finanszírozott ágyon, melynek csaknem felén hemato-onkológiai betegek ellátását végzik. Gyermekklinika lévén rendelkeznek 16 baba-mama szobával, de anyaszállások és hat alapítványi tulajdonú lakás is van a környéken. Utóbbiban olyan vidéki családokat helyeznek el, akiknek naponta meg kell jelenniük a klinikán.

Szabó András legfontosabb eredményeiről szólva elmondta, büszke rá, hogy költséghatékony vezetési stratégiája mellett, és plusz külső források bevonásával sikerült fejlesztenie a klinika ellátási színvonalát, műszerezettségét. Az elmúlt években nagyon jó szellemiségű, tehetséges orvosokból álló csapat épült a klinikán. A fiatal orvosok pedig csak azért esnek ki az ellátásból, mert családot alapítanak és GYES-re, nem pedig külföldre mennek – állítja.

Szabó András örömmel adja át az igazgatói széket, mint elmondta, ez után sem fog unatkozni, ám ha utódja igényt tart a munkájára, szívesen marad a klinikán. Elsősorban a fiatal rezidensek oktatásával, oktatásszervezésével foglalkozna, illetve 3, vezetése alatt indult tudományos pályázat még folyamatban van, ezeknek a menedzselését is szívesen végezné tovább a jövőben is.

A teljes beszélgetést a Semmelweis Egyetem honlapja közli.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés