hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Nő a kulcslyuksebészeti beavatkozások száma

A neuroendoszkópia legújabb technikai fejlesztéseiről tartottak műtéti bemutatókat a Debreceni Egyetem (DE) idegsebészeti klinikáján.

A 3D-s endoszkóppal végrehajtott műtéteket, amelyeket Bognár László, a klinika igazgatója svájci, német és ausztrál professzortársaival végzett el, kivetítőkön keresztül követhették nyomon a kurzusra Norvégiából, Angliából, Oroszországból, Brazíliából, Japánból, Indonéziából, Ukrajnából, Olaszországból és az Egyesült Államokból, valamint a hazai idegsebészeti centrumokból érkezett szakorvosok.

A Debreceni Egyetem egy nemzetközi kutatócsoport, az Endomin College tagjaként részt vesz a neuroendoszkópiai eljárások folyamatos fejlesztésében, illetve az új technikák oktatásában – jelezte Bognár László professzor a bemutató műtéteket megelőző sajtótájékoztatón. Ismertetése szerint a neuroendoszkópos technika olyan speciális eljárás, amellyel a hagyományosnál kisebb metszést ejtenek a koponyán, és az endoszkópos kamera segítségével tárják fel az operálni kívánt területet. Az endoszkópos operációval minimálisra csökkenthető a szövődmények kockázata és lényegesen kisebb terhelésnek vannak kitéve a betegek, mint a hagyományos műtéteknél.

Ezért elsősorban olyan súlyos betegségeknél alkalmazzák, mint például az elzáródásos kamratágulat, a fejlődési rendellenességből származó agykamratágulat, a koponyaalapi tumorok, de az agyalapi mirigyek jóindulatú daganatai és az agyalapi verőértágulat is operálható ezzel a módszerrel – fűzte hozzá a debreceni idegsebészet vezetője. Robert Reisch, a zürichi idegsebészet professzora kiemelte: a 3D-s endoszkópiával, két kézzel végezhető eljárással olyan agyműtéteket is elvégezhetnek, amelyekre a korábbi eljárásokkal nem volt lehetőség.

Az endoszkópiás eljárás az idegsebészet teljes spektrumában alkalmazható, de azt hosszas tervezés alapján döntik el, hogy adott esetben a "kulcslyuksebészetet" kombinálják-e más megoldással, például gammakéssel – ismertette a professzor. Hozzátette: minden esetben az a cél, hogy a beteg legkisebb terhelésével, az egészséges struktúrákat megkímélve távolítsák el a tumorokat, ami jelentősen befolyásolja a beteg várható élettartamát és életminőségét. 

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés