hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Nő a diabétesz kockázata a sokat dolgozó nőknél

A heti 45 órát meghaladó munkaidő a nőknél jelentősen növeli a 2-es típusú diabétesz kialakulásának a kockázatát, írja a PharmaOnline.

Egy 12 évig tartó megfigyeléses vizsgálat részeként kanadai kutatók 7065 munkavállaló egészségi állapotát követték nyomon. Azt is vizsgálták, hogy a heti munkaidő hogyan befolyásolja a diabéteszrizikót, írja a PharmaOnline.

12 év alatt minden tizedik munkavállaló cukorbeteg lett

A 35 és 74 év közötti személyeket az alapján osztották négy csoportba, hogy hetente hány munkaórát dolgoztak: 15-34; 35-40; 41-44, illetve több mint 45 órát. Az esetleges befolyásoló tényezőkkel (pl. életkor, családi állapot, etnikai hovatartozás, születési- és lakóhely, életmód, testtömegindex, váltott műszakos munkavégzés) korrigált eredmények a BMJ Diabetes Research hasábjain kerültek publikálásra. A vizsgálat időtartama alatt minden tizedik dolgozónál diagnosztizáltak 2-es típusú cukorbetegséget.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A férfiaknál, az idősebbeknél, illetve az elhízott személyeknél az újonnan diagnosztizált cukorbetegség kockázata nagyobbnak mutatkozott, mint az egyéb alcsoportokban. Érdekes, hogy míg férfiaknál a heti munkaidő nem volt hatással a betegség előfordulási gyakoriságára, addig nőknél a heti munkaidő hossza erősen befolyásolta a kórkép kialakulásának a kockázatát.

A heti 45 óránál többet dolgozó nőknél 63 százalékkal nő diabéteszrizikó

Azoknál a nőknél, akik hetente több mint 45 órát töltöttek a munkahelyükön, 1,63-szorosa volt a rizikója annak, hogy 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáljanak náluk, mint a hetente „csak” 35-40 órát dolgozó társaiknál. Ezen a jelentős rizikónövekedésen a különféle egyéb kockázati tényezők (pl. dohányzás, alkoholfogyasztás, fizikai aktivitás) figyelembevétele sem változtatott számottevően.

Lényeges a módosítható rizikófaktorok megismerése

A hosszú munkaidő krónikus stressz-reakcióhoz vezethet a szervezetben, ami hormonális zavarokat és az inzulinrezisztencia növekedését vonja maga után” – magyarázzák a közlemény szerzői.

Bár megfigyeléses vizsgálatról van szó, ami az ok-okozati kapcsolatot nem bizonyítja, a diabéteszprevenció fontosságát tekintve lényeges azonosítani valamennyi olyan faktort, ami potenciálisan hozzájárulhat a cukorbetegség kockázatának befolyásolásához. Ezeknek a faktoroknak, mint például a nőknél a hosszú munkaidőnek a megismerése a megelőzés lehetőségeinek a kiszélesítéséhez, a kórkép gyakoriságának visszaszorításához vezethet a jövőben.

(Forrás: BMJ Diab Res)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés