hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Nirogacestat desmoid tumorokra

A desmoid tumorok lokálisan agresszív lágyrész-daganatok, melyek ellen eddig nem volt semmilyen szisztémás kezelési lehetőség, írja az OTSZ Online. A nirogacestat lehet az első ilyen új hatóanyag.

A nirogacestat (a Connecticut állambeli SpringWorks Therapeutics fejlesztése) egy orálisan adható, kismolekulájú gamma-szekretáz gátló (GSI), amely a desmoid tumorok által nagy mennyiségben expresszált (a sejtek differenciációjában résztvevő) Notch jelátviteli utat célozza meg.

A nirogacestat a Fázis III, DeFi-vizsgálatban a placebóhoz képest szignifikánsan javította a progressziómentes túlélést (PFS-t), és jelentősen csökkentette az életminőséget befolyásoló tüneteket. A vizsgálattal kapcsolatos dokumentációt még ebben évben benyújtják az FDA-nak a szer törzskönyvezésére vonatkozó kérelemmel.

Párizsban, a(z) European Society for Medical Oncology (ESMO) kongresszusán 2022. szeptember 10-én ismertetett Fázis III vizsgálatban a nirogacestat „gyors, tartós és statisztikailag szignifikáns módon javított a vizsgálat összes elsődleges és másodlagos végpontját”. Ez az első olyan vizsgálat, melyben – bármely indikációban – igazolni tudták a gamma szekretáz gátlók klinikai értékét. Annak ellenére, hogy gyakran okoz petefészek-működési zavarokat, kezelhető biztonságossági profillal rendelkezik, ezért vélhetően a szisztémás kezelést igénylő desmoid tumoros betegek kezelésére alkalmasnak látszik. Addig adható, ameddig a betegnek hasznos, azaz amíg a betegség nem progrediál.

A DeFi vizsgálatban először igazolták egy új kezelés, egy hatásmechanizmus előnyeit egy olyan betegségben, melyben igen korlátozottak a kezelési lehetőségek – méltatta az eredményeket prof. dr. Jean-Yves Blay (University Claude Bernard in Lyon, France) – és ez meg fogja változtatni a gyakorlatot.

Részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés